V Deštném se vracejí do minulosti: K tavení skla dřevem

Rychnovsko - Nejrůznější způsoby práce se sklem představí na osm desítek řemeslníků z České republiky a z Polska v Deštném v Orlických horách. 3. srpna zde začal 21. ročník Tavení skla dřevem.

Dnes už běžně neužívaný technologický postup tavení skla dřevem má v Orlických horách čtyřsetletou tradici. Konec technologie přinesla do horských skláren tavba skla účinnějším plynem a uhlím.

Tavení skla se koná u pece Magdaléna, kterou několik dní skláři roztápěli na potřebnou teplotu okolo 1 200 stupňů Celsia. „Tavení a foukání skla bude k vidění až do pátečního večera, pokračovat bude i během soboty. Řemeslníci budou předvádět různé způsoby zpracování skla, například broušení, gravírování, leptání či podmalby na skle,“ uvedl ředitel muzea v Deštném Bohumír Dragoun.

Účastníci letošního ročníku si připomenou skláře Zdeňka Andrese, který společně v Václavem Šplíchalem stál u zrodu akce nazvané Tavení skla dřevem a zemřel letos na jaře.

Na nedělní dopoledne je připravena aukce výrobků, které skláři během víkendu v Deštném vytvoří. Loňský ročník navštívily zhruba tři tisíce lidí, dražba skleněných výrobků vynesla 60 tisíc korun, které posloužily na podporu muzea.

Reportáž V. Weinera o festivalu (zdroj: ČT24)