La Película zve na býčí zápasy

Praha – Zájemci o španělskou a iberoamerickou kulturu anebo ti, kteří by ji rádi blíže poznali, by měli zamířit na přehlídku španělských filmů La Película. Šestý ročník festivalu přináší od 15. do 27. února opět trochu horkého a vášnivého Španělska do české zimy. Za španělskou kinematografií mohou lidé zajít do pražského kina Světozor a Institutu Cervantes a do brněnského kina Art. Při výběru části filmů se organizátoři řídili fenoménem, který ke Španělsku neodmyslitelně patří – býčími zápasy.

Dramaturgové La Películy se rozhodli zařadit do programu šest tzv. býčích filmů, každý z nich představuje odlišný přístup k zobrazení býčích zápasů v dějinách španělské kinematografie. „Jde o téma poněkud kontroverzní, nicméně nabídnou spíše kritický pohled na tuto součást tradiční španělské kultury,“ uvedl dramaturg David Čeněk. Raritou podle něj bude němý snímek z roku 1917 Krev a písek. Příběh prostého chudého hocha, který se takřka přes noc stane slavným matadorem, bude uveden z kopie, jež byla restaurována díky kopii z Národního filmového archivu v Praze.

Přehlídka celkem představí 19 snímků, oceněné novinky i filmové perličky. Zahájí ji pomyslný vítěz španělských filmových cen Goya – drama z novodobé španělské historie s názvem Tmavý chléb. Divákům nabídne neotřelý pohled na poválečný odboj očima dítěte. Uveden bude také koprodukční thriller Pohřbený, ve kterém drama uneseného muže uvězněného pod zemí ztvárnil americký herec Ryan Reynolds.

Na programu jsou také dva snímky, které se v českých kinech už promítají – novinka uznávaného filmaře Alejandra Gonzáleze Inárritua s názvem Biutiful, v níž hraje jeden z nejznámějších španělských herců současnosti Javier Bardem (Zlatá palma z Cannes, nominace na Oscara) a snímek nazvaný Já taky, příběh prvního Evropana s Downovým syndromem, jenž vystudoval univerzitu.

Na festivalu nebude chybět ani dokumentární tvorba. Snímek nazvaný Paříž-Madrid, tam a zpět přivede na plátno jednoho z nejpozoruhodnějších španělských režisérů Víctora Ericeho, jenž je přes pouhé tři natočené filmy považován za stejně významného tvůrce, jako jsou kupříkladu Carlos Saura či Julio Medem. Snímek je jedinečnou příležitostí projít jeho životní dráhu a možná i pochopit, proč zanevřel na film.

La Película se uskuteční od 15. do 20. února v kině Světozor a nově v Institutu Cervantes v Praze a od 21. do 27. února v brněnském kině Art. Ve foyeru kina Světozor festival doprovodí výstava československých filmových plakátů z let 1959-1989 s tématem španělský film.

  • La Película 2011 zdroj: La Película http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2323/232242.jpg
  • Biutiful / Javier Bardem zdroj: HCE http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2293/229283.jpg
Vydáno pod