Grammy: Country porazila favorita Eminema

Los Angeles - Prestižní cenu za nejlepší album roku na letošních amerických hudebních cenách Grammy překvapivě získali kanadští alternativní rockeři The Arcade Fire za svou třetí desku The Suburbs. Nejvíce, a to pět ocenění včetně zlatých gramofonků za nahrávku i píseň roku pro skladbu Need You Now, získala country kapela Lady Antebellum. Raper Eminem, který mohl získat největší počet cen, nakonec proměnil jen dvě z deseti nominací a stal se hlavním poraženým večera. Ocenění za celoživotní dílo obdržela Aretha Franklinová, která momentálně bojuje s rakovinou slinivky. Výběr nejzajímavějších momentů z 53. ročníku hudebních cen můžete sledovat dnes na ČT2 od 22:40.

Eminemovi, jehož deska Recovery byla loni ve Spojených státech nejprodávanějším albem,  Grammy za album roku stále uniká. Z hlavních cen na letošním ceremoniálu získal jenom ocenění za nejlepší rapové album roku a nejlepší rapový sólový výkon. Se třemi výhrami jej tak předstihli i zpěvačka Lady Gaga a raper Jay-Z.

Tradičně konzervativní americká Národní akademie nahrávacích umění a věd (NARAS) ale letos na 53. udělování cen přála country, tedy zcela jinému žánru, než je hip hop. V Česku poměrně neznámá skupina Lady Antebellum z Nashville v Tennessee tak proměnila pět ze svých šesti nominací, které jí vynesla její druhá deska Need You Now. Spolu s montrealskými The Arcade Fire proto může být považována za nečekaného hlavního vítěze letošních cen Grammy.

Rozhovor s Tadeášem Haagerem (zdroj: ČT24)

Oficiální stránky cen Grammy zde 

Cenu kanadské skupině v losangeleské hale Staples Center předala zpěvačka a herečka Barbra Streisandová, která se na letošních Grammy stala osobností roku. Zaskočená kapela ji od ní převzala krátce po svém vystoupení na ceremoniálu a impulzivně se rozhodla, že vítězství oslaví přídavkem. „Zahrajeme další skladbu, protože milujeme hudbu,“ řekl její zpěvák a kytarista Win Butler.

Justin Bieber vyšel na prázdno

O překvapení nebyla nouze ani u kategorie pro nejlepšího nového umělce. Zvítězila v ní jazzová zpěvačka Esperanza Spaldingová. Cenu si naopak neodnesl popový zpěvák Drake ani mladičký Justin Bieber. Idol teenagerů, který se narodil v Kanadě, tak na letošních Grammy alespoň upoutal pozornost svým vystoupením se zpěvákem Usherem, do nějž rapovou vložku obstaral Jayden Smith, syn slavného herce a rapera Willa Smithe.

Hudební vystoupení byla celkově hlavními taháky ceremoniálu, který trval tři a půl hodiny a samotné předávání cen v něm zabralo minimum času. Jedno z prvních vystoupení na něm předvedla výstřední zpěvačka Lady Gaga, která již na letošních Grammy jednu cenu proměnila. Na pódium ji stejně jako předtím do haly Staples Center přinesli v obrovském vejci muži svlečení do půl těla. V energickém vystoupení poté zazpívala svůj nový singl Born This Way.

Pozornost na sebe strhla i o něco později. Jednak tím, že na sobě měla kožené šaty se zvýrazněným pozadím a poprsím, ale také tím, že si při přebírání ceny za popové album roku sprostě ulevila. O něco později ji ale předčil Eminem, který během vystoupení se zpěvačkou Rihannou a raperem a producentem Dr. Drem klel tak mocně, že televizní cenzoři značnou část jeho vystoupení ztlumili.

Jagger i Dylan hráli jako zamlada

Na slavnostním předávání letošních Grammy ale byly k vidění i hudební legendy. Vůbec poprvé například na akci vystoupil zpěvák kapely Rolling Stones Mick Jagger, na jehož rtuťovitém vystoupení nebylo znát, že v červenci oslaví 68. narozeniny. S anglickými folkaři Mumford & Sons a americkou kapelou stejného hudebního vyznání The Avett Brothers si pak legendární písničkář Bob Dylan zahrál svou píseň Maggie's Farm. Pódiu v té chvíli vévodily akustické kytary, bendža a plnovousy.

Celý ceremoniál pak otevřela pocta soulové královně Arethě Franklinové, která nyní bojuje s rakovinou slinivky. „Přála bych si tu s vámi být celý večer, ale nemůžu. Takže se uvidíme příští rok,“ uvedla jedna z největších ikon americké populární hudby v předtočeném vzkazu.

Ceny Grammy, které jsou považovány za jakési hudební Oscary, se udělují ve více než 100 kategoriích od rapu, folku, gospelu po jazz, klasickou hudbu a mluvené slovo. Hlasují v nich odborníci působící v hudebním průmyslu a sdružení akademií NARAS.