Tento způsob léta zdá se pro festivaly poněkud nešťastným

Praha – Neslavná je zatím letní sezona tuzemských hudebních festivalů. Velký počet jich končí ve ztrátě, a některé přehlídky dokonce ani nezačaly. Naposledy se s problémy potýkal jihočeský festival RockStone Bohemia.

Kvůli nízkému počtu prodaných vstupenek a velké finanční náročnosti se festival přesouvá na konec září. Navíc ne všichni původně avizovaní účinkující na letišti Tchořovice na podzim dorazí. Chybět bude kupříkladu Kabát. „Pořadatel této akce absolutně neplní své smluvní závazky vůči kapele a dle informací, které máme, tak zdaleka ne jen vůči ní,“ vysvětluje svou nepřítomnost skupina.

Finanční problémy letos v červnu neustál teprve druhý ročník Prague City Festivalu. Pořádající společnost skončila v insolvenčním řízení a mnoho fanoušků zatím marně žádá zpět peníze za vstupenky na akci, která se nekonala.

Ne málo bylo i festivalů, na nichž z různých důvodů nakonec nevystoupila hlavní hvězda. Sázavafest oznámil zhruba dva týdny před začátkem letošního ročníku, že nedorazí britští Kaiser Chiefs – jak jinak, kvůli penězům. Jako kompenzaci nabídli organizátoři zklamaným fanouškům výměnu vstupenky s dvousetkorunovou slevou za vstupenku na Sázavafest 2013.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Colours of Ostrava zase dala košem islandská zpěvačka Björk, přestože na některých jiných festivalech i přes své hlasové problémy zpívá. Největší smůla potkala zřejmě Rock for People, kterým letos udělalo počasí pěknou čáru přes program. Festivalu způsobilo několikamilionové ztráty a publikum ochudilo mimo jiné o Faith No More, kteří sice ze zámoří do Hradce Králové dorazili, ale na pódiu se neobjevili. Na jejich další vystoupení v Česku si budou muset fanoušci počkat, můžou ale zajít v září na švédskou post-hardcoreovou kapelu Refused, která také vystoupení na Rock for People propásla, zahraje ale aspoň brzy po festivalu v Praze. A ti, kteří je propásli, mají slíbenou slevu.

„I díky letošku si spousta lidí uvědomí, že pořádat festival neznamená nakoupit si deset cédéček a pozvat pár kapel,“ podotýká hudební publicista Luděk Staněk. Nešťastná sezona se dost pravděpodobně odrazí ve festivalové nabídce příštího roku – může vést ke snížení počtu přehlídek, což ovšem nemusí být jen na škodu.