Jsem normální transka

Praha - Různorodé pohledy na problematiku transsexuality a transgenderu přináší výstava Transgender Me v pražském Centru současného umění DOX. Prostřednictvím fotografií, videí, maleb či objektů se jí zúčastnily na dvě desítky umělců žijících v Česku a na Slovensku. Výstava, která je součástí festivalu sexuálních menšin Prague Pride 2012, potrvá do 17. září.

„Téma transgenderu je pořád v české společnosti tabu. Dokládají to například transsexuálové, kteří se ucházejí o zaměstnání a mají s tím problémy. Kromě umělecké stránky je posláním výstavy i bořit stereotypy, chceme lidem ukázat, co transgender je,“ řekl dnes kurátor a autor některých děl Lukáš Houdek.

Transgender je na výstavě pojímán jako otevřená kategorie, která v sobě slučuje jak osoby, které prošly operativní změnou pohlaví, tak i ty, kteří o takové změně neuvažují, ale z nějakého důvodu pociťují nesoulad se svým biologickým nebo společenským pohlavím. Do transgenderu bývá řazen například i crossdressing, tedy oblékání si šatů, které ve společenské konvenci nosí příslušníci opačného pohlaví.

Transgender Me
Zdroj: ČT24/DOX

„Asi nejširším tématem, které se celou výstavou prolíná, je sebereflexe a vyrovnávání se s vlastní odlišností,“ míní Houdek. Je to patrné například na fotografiích či terapeutickém videu Joži Rabary. „Když se narodí dítě, nemá vštěpené role. Vnutí ho do nich až společenské mantinely. Jako dítě jsem moc rád chodil v ženských šatech, až později jsem pochopil, že to ode mě společnost neočekává,“ popsal své pocity umělec.

Originálním způsobem interpretovala problém identity i výtvarnice Alena Foustková, když čtyři dny psala na stěnu galerie stále stejnou větu: Jsem normální. „Co je normální? Každý má pocit normálnosti jinde,“ řekla umělkyně. Své dílo o šesti tisících větách zakončila prostým „Jsem“. „V obecné rovině to znamená, že je nakonec důležité hlavně slovo Jsem. Je to zamyšlení o toleranci k druhým,“ dodala umělkyně.

Transgender Me / plakát
Zdroj: ČT24/DOX

Sociálním aspektům a tématu rodiny se ve fotografickém cyklu Věrni zůstaneme věnuje Jana Štěpánová, která už delší dobu fotí homosexuální páry. Na téma glamouru, vizuality a formy se zaměřil Petr Motyčka, Nikola Tačevski, Veronika Nastoupilová nebo Lenka Sršňová.

Kromě jasně definovaných témat je na výstavě důležitý i imaginativní prostor osobní queer poetiky, jako je tomu například u laureáta Ceny Jindřicha Chalupeckého Marka Thera. Umělce na výstavu vybírali kurátoři nejen podle toho, zda se transgenderu dlouhodobě věnují. Talenty hledali i mezi studenty nebo umělci, kteří se přihlásili do otevřené výzvy.

Transgender Me
Zdroj: ČT24/DOX

Festival Prague Pride bude v DOXu pokračovat i ve čtvrtek komentovanou prohlídkou a tematickým večerem k výstavě Transgender Me. V neděli zde mohou zájemci diskutovat s Annou Grodzkou, první transsexuální poslankyní v polské sněmovně. Grodzká bude mluvit o své zkušenosti se změnou pohlaví a o situaci transgender osob v tradičně konzervativním Polsku.

Vydáno pod