Rastr se dočkal své Rastrospektivy

Praha - Již čtyři roky na české výtvarné scéně působí skupina RASTR. Pod touto hlavičkou se skrývají tři malíři Miloš Englberth, Jindřich Hájek, Jakub Kándl a jeden fotograf Jiří Macht. Galerie Dolmen v Opatovické ulici uspořádala tomuto originálnímu výtvarnému uskupení výstavu s názvem Rastrospektiva, která potrvá od 10. února do 8. března. Expozice přináší průřez tvorbou jednotlivých členů skupiny.

„Slovo rastr je vícevýznamové, nám je asi nejbližší jeho polygrafický význam, kdy je takto označena jakási mřížka z jednotlivých bodů, které, když se zvětší, vytvoří velké puntíky, jež někdy působí lépe, než když se ten rastr zmenší a my vidíme celý obraz. Náš název vznikl vlastně náhodou. V roce 2007 jsme měli výstavu, jejíž název byl Rastr. Člověk, který expozici uváděl, si to spletl a myslel si, že je to název skupiny vystavujících. Nám se to zalíbilo a název jsme přijali. Důvod, proč spolu vystavujeme, není jen naše přátelství, ale také to, že máme společný názor na umění a všichni nějakým způsobem pracujeme s fotografií,“ řekl k výstavě malíř Jindřich Hájek.

„Především nás spojuje to, že jsme spolu chodili na střední školu Václava Hollara. Byli jsme dost silný ročník, já si hledal formu k vlastnímu vyjádření, šel jsem studovat fotografii na FAMU. Ale už během studií mě to nutilo, abych se vyjadřoval i jinak než jen čistou fotografií a začal mě více zajímat koncept díla,“ popsal svůj pohled fotograf Jiří Macht.

Z galerie Dolmen informuje Lenka Drmotová (zdroj: ČT24)

Volné sdružení čtyř umělců RASTR vzniklo v únoru 2007. Skupina se zabývá fenoménem závěsného obrazu a odkazuje se na klasickou realistickou malbu i na realitu samotnou. Rastr v tomto smyslu nepředstavuje jen uspořádanou soustavu čar nebo síť, ale hlavně vymezení tématu, ke kterému se již každý výtvarník staví po svém.

Historik umění František Dvořák:

„Setkáváme se opět po dlouhé době s výtvarníky, kteří vycházejí z reality.“

  • Jakub Kándl / Vlasy zdroj: Jakub Kándl http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2313/231215.jpg
  • Jiří Macht / akt autor: Jiří Macht, zdroj: Jiří Macht http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2313/231216.jpg
  • Miloš Englberth / Reinkarnace autor: Miloš Englberth, zdroj: Miloš Englberth http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2313/231210.jpg