Mořské nebe designéra Jana Šimra

Praha - Nová expozice nazvaná „Mořské nebe“, kterou vytvořil návrhář a designér Jan Šimr společně s výtvarným týmem galerie GUD, přenese děti do kouzelného, tajuplného světa pod mořskou hladinou. Na návštěvníky čekají výrobky z recyklovaného materiálu, které si děti mohou v rámci výstavy vytvořit a doplnit je do podmořského světa nebo si je odnést domů. Nová instalace doplnila díla současných umělců, kteří vytvořili díla s aktuální ekologickou problematikou. Kurátorkou výstavy Umění v recyklaci je Monika Burian Jourdan, ředitelka Art for Public, o. s.

GUD - expozice Petry Gupta Valentové
Zdroj: ČT24/GUD

„Od narození jsou děti seznámeny s tím, jak vypadá nebe nad zemí, kde poletují ptáci, letadla, mraky a jiná kouzelná stvoření. Na planetě je ale i jiné nebe, které jen tak neuvidí. Skrývá se v oceánech, mořích a jiných vodních nádržích. Proto je tohle místo tajuplné a neprobádané. To podporuje naší představivost o tom, jaký svět se zde ukrývá. Můžeme si představovat podvodní svět plný krásných a barevných živočichů, ale také fantastické bytosti, které se ukrývají ve fantazii nás všech. Na tomto místě nalezneme i krajinu plnou skal, korálů, tajemných jeskyň, barevných písků a úžasných rostlin. Můžeme tu slyšet neznámé a jedinečné písně a zvuky, s nimiž se obyvatelé tohoto místa dorozumívají a vypráví si příběhy třeba o tom, jak to vypadá na souši pod širým nebem, které my dobře známe,“ přiblížil koncept díla Jan Šimr.

Galerie umění pro děti GUD je po galerijních prázdninách znovu otevřena, a to od 21. 8. 2012. Výstava „Umění v recyklaci“ potrvá do 23. 9. 2012. Po této výstavě uvidí diváci velmi zajímavou expozici dětského designu ve spolupráci s VŠPU připravenou pod vedením předního českého designéra Michala Froňka ze studia Olgoj Chorchoj, která je součástí Designbloku 2012.

GUD - výtvarník Shalom Neuman.
Zdroj: ČT24/GUD

Všechna díla vystavená v GUD nemají definitivní podobu. Umělci, kteří se na výstavě podílejí, od počátku koncipovali instalace tak, aby na nich děti mohly dále aktivně pracovat, vnímaly použitý materiál, zkusily si výtvarnou techniku, rozvíjely náměty fantazií, intenzivně zapojily všechny své smysly.