Za Kyselku bojují nahá Hanychová i Kraus v antireklamě

Praha - Poleju se nahá mattonkou na Staroměstském náměstí, slibuje Agáta Hanychová, co je ochotna udělat, pokud společnost Karlovarské minerální vody (KMV) opraví zdevastované lázně Kyselka. Na otázku „Co udělám, až Mattoni opraví Kyselku?“ odpovídá v klipu dalších pět umělců. K výzvám, které se už delší čas ozývají z řad známých tváří i veřejnosti, se připojil nově také výtvarník Roman Týc. Natočil antireklamu s Janem Krausem.

Nejostřeji působí Týcův spot s Janem Krausem, který vystupoval v oficiálních reklamách Mattoni. Týc, známý například výměnou skel na 50 pražských semaforech pro chodce, doplnil své dílo strohým vyjádřením, že se mu nelíbí, když „vandrák ze země s tak bohatou kulturní minulostí pohrdá tou naší a devastuje ji“. „Myslím, že by za takové chování v rodné Itálii skončil Alessandro Pasquale v betonových botách na dně přístavu,“ prohlašuje Týc v klipu o řediteli Karlovarských minerálních vod.

Studentští aktivisté se ale od Týcova prohlášení částečně distancují. „Jsme rádi, že i Roman Týc do veřejné debaty zapojil své osobité výrazové prostředky. Ostré vyjádření v závěru spotu však považujeme za zbytečně konfrontační, neboť věříme, že právě Alessandro Pasquale je ten, kdo může nakonec Kyselku zachránit,“ podotkl jeden z organizátorů studentské výzvy Matěj Chytil.

Mnohem mírněji vedle Týcovy antireklamy působí klip, v němž se spisovatel Jaroslav Rudiš, herec Jiří Mádl, baskytarista skupiny Tata Bojs Mardoša, modelka Agáta Hanychová, hudebník David Koller a herečka Bára Poláková předhánějí v tom, co udělají, až mattonka Kyselku opraví.

Už dříve se na internetu objevily videospoty, na nichž známé osobnosti - například bývalá gymnastka Věra Čáslavská, výtvarník David Černý nebo architekt David Vávra - lákají veřejnost, aby se o problém Kyselky zajímala. Na zchátralé památkově chráněné lázně upozornil nedávno i studentský happening v Praze a fotografická kampaň na pražských tramvajích. Dnes k podpoře přibyla také fashionstory, kterou fotografka Bet Orten vytvořila přímo v prostorách lázní. Jejich současný stav přirovnala k vraku Titaniku.

„Kvůli chatrnému stavu budov jsme si prožili i několik velice silných momentů. Například v bývalém tanečním sálu, kde by se kdysi daly produkovat glamour módní editorialy, hrozí neustále nebezpečí, že se sesune ztrouchnivělá střecha. Podpírá ji skoro symbolicky jeden jediný dřevěný trám,“ popsala práci v ruinách lázní Anna Nosková, šéfredaktorka webu Fashionbook.cz, na němž jsou fotky umístěny.

Společnost KMV, která je jedním z vlastníků objektů, už letos vyčlenila na opravy dvou budov v Kyselce 60 milionů korun. Odbor památkové péče karlovarského magistrátu dnes také uložil KMV, že nejpozději do příchodu zimy musí dostatečně zabezpečit objekt bývalého hotelu Praha v Kyselce, aby se jeho stav už dále nezhoršoval.