9. Fresh Film Fest vyhrálo mládí a jeho tajemství v éterickém Pavilonu

Projekce americké bizarní komedie Wrong a předávání cen v soutěžních kategoriích zakončily devátý ročník Fresh Film Festu, přehlídky zaměřené na celosvětovou debutovou a studentskou tvorbu. Hlavní ceny soutěžních sekcí si odnesly americký Pavilon, dánská Konfrontace a německý snímek Flamingo Pride.

Pavilon režiséra Tima Suttona zvítězil v mezinárodní soutěži prvních a druhých celovečerních filmů Fresh Generation. Tříčlenná porota na něm ocenila "přístup k tématu, kameru a strukturu filmu„. Na nejvyšší místo prý snímek o tichém a neklidném patnáctiletém chlapci, který se z města na břehu jezera stěhuje za svým otcem na arizonské předměstí, vyzvednul “intimní vztah s postavami„. To, co začíná v poklidném, svěžím a bezpečném prostředí, končí v drastickém, drásavém chaosu. Zvláštní cenu této poroty získal argentinský film Germánia režiséra Maximiliana Schonfelda za “citlivé zkoumání a zachycení komunity, morálních soubojů a touhy po lásce". Snímek popisuje jeden den v životě dvou dospívajících sourozenců Lucase a Brendy z vesnice německých osadníků v argentinské provincii Entre Ríos, kteří se chystají opustit statek, kde žijí společně se svou matkou.

V mezinárodní soutěži hraných a dokumentárních studentských filmů Konfrontace si Cenu za nejlepší hraný film odnesl dánský snímek Intet kan røre mig (Nic se mě nedotkne) režiséra Milada Alami. Porota, v níž zasedal i hudební skladatel a výtvarník Vladimír Franz, ve svém zdůvodnění vyzvedla: Díky kombinaci překvapivě vyzrálé zručnosti, působivé kamery a zápletky plné zvratů vás tento film zcela pohltí. Slibný režisér si troufá pustit se do dobře známých témat, avšak zcela nečekaným způsobem. Kdybychom měli vše shrnout do jediného slova, řekli bychom zkrátka „úchvatné“. Stejný film získal i Cenu diváků. 

Ocenění za nejlepší dokument v této sekci patří režisérce Ince Achté za finský snímek Odottajat (Čekání). "Je to skutečně poetické a citlivé dílo, které nás dojímá a bere nám slova z úst. Jeho vizuální preciznost vede k emočně velmi intenzivnímu zážitku. Je plný krásných a inteligentních vizuálních metafor, které podporují téma a přibližují nám postavy filmu. Režisérovi se podařilo v každičkém záběru přesvědčivě vystihnout prázdnotu a ztrátu,„ uvádí porota. Zvláštní uznání putuje do Argentiny za film Pude ve run puma (Mohl jsem vidět pumu) režiséra Eduarda Williamse. “Místo aby režisér popisoval něco, co už známe a dávno jsme viděli, vytváří něco zcela nového. Film má unikátní, surreálně působivou atmosféru a současně je atraktivní i znepokojivý. Nemůžeme se dočkat dalšího snímku," přiznali porotci.

V mezinárodní soutěži animovaných a experimentálních studentských filmů Theatre Optique uspěl animovaný německý snímek Flamingo Pride (režie: Tomer Eshed). „Je osvěžující, podmanivý, komplexní, barevný, zábavný a dobře udělaný. Chytře se zabývá aktuálními tématy jako gender a s humorem řeší společenské konvence,“ uvádí porota. Zvláštní uznání přiřkla izraelskému animovanému filmu Howl (Výkřik) v režii Natalie Bettelheimové a Sharona Michaeliho; „za vyprávění mytického příběhu prostřednictvím specifického vizuálního jazyka s působivostí a přesahem.“

Flamingo Pride
Zdroj: ČT24/FFF

Devátý ročník festivalu, jehož hlavním tématem byla manipulace, nabídl od 29. srpna přes 120 snímků v soutěžní i nesoutěžní části a řadu doprovodných programů. Navštívilo jej šest tisíc diváků.