Multioborová výstava oslavuje světoznámého výtvarníka

Plzeň – Světoznámý výtvarník Jiří Trnka byl muž mnoha oborů. Nová výstava pod širým nebem v centru západočeské metropole provede příchozí všemi oblastmi, jimiž se loutkář zabýval. Expozice probíhá k letošnímu stému výročí jeho narození a na pěší zóně ve Smetanových sadech si ji zájemci budou moci prohlédnout do konce měsíce.

Plzeňský rodák se proslavil obrazy, sochami, grafikou, ilustracemi, ale i scénografickými návrhy nebo animovaným filmem, loutkářskou tvorbu nevyjímaje. Návštěvníci se seznámí i s umělcovými životopisnými daty, ale aby těch fakt nebylo přehršle, dozvědí se mimo jiné pár zajímavostí - třeba jaké setkání bylo pro Trnku klíčové… 

„Jiří Trnka je jednou z nejvýznačnějších osobností, rodáků města Plzně ve 20. století. Hlavně v oblasti animovaného filmu rozhodně přesáhl významem nejen Plzeň, ale i Česko, předznamenal vývoj animovaného filmu ve světě. Vytvořil několik desítek filmů, z toho pět celovečerních,“ řekla spoluautorka výstavy Jana Potužáková. 

Portrét Jiřího Trnky od Viktora Strettiho
Zdroj: Petr Eret/ČTK

Trnkovy loutkové snímky vznikly po roce 1945 a byly považovány za příjemný protipól tehdy dominujícího Walta Disneye a jeho kresleného světa. Podle Potužákové však v tomto pomyslném soutěžním klání vítězí Trnkova poetičnost, něha i způsob interpretace lidských hodnot. 

Jeden z výstavních panelů upozorňuje na unikátní dioráma Svatba u Broučků, jež Trnka stvořil dle publikace Jana Karafiáta pro světovou výstavu v New Yorku. Exponát nedávno zrestaurovalo Muzeum loutek v Plzni a zároveň ho pojalo do své stálé sbírky. 

Století od umělcova narození si však nepřipomínají jen Plzeňští. Česká centra v zahraničí připravují panelovou výstavu i pro velké světové metropole.