David Bowie is… na výstavě

Londýn - Londýnské Victoria and Albert muzeum (V&A) uspořádá první mezinárodní retrospektivu věnovanou britskému rockovému zpěvákovi Davidu Bowiemu. Výstava bude prý zkoumat Bowieho jako hudebního inovátora a kulturní ikonu.

Výstava nazvaná David Bowie is bude zahrnovat na 300 objektů - rukopisy jeho písní, návrhy scén i hudební nástroje nyní pětašedesátileté hvězdy. V&A vystaví přes 60 kostýmů, včetně původních kostýmů postavy Ziggyho Stardusta z roku 1972 i postav Aladdin Sane a Thin White Duke. Návštěvníci uvidí i snímky renomovaných fotografů, jako je Herb Ritts, Helmut Lang, Brian Duffy a Terry O'Neill, stejně jako kabát se vzorem britské vlajky, který Bowie navrhl spolu s Alexanderem McQueenem na album z roku 1997 Earthling.

„David Bowie je skutečnou ikonou a je pro populární kulturu relevantnější než kdy předtím,“ domnívá se ředitel muzea Martin Roth. „Jeho radikální inovace v hudbě, divadle a módě se dodnes odrážejí v designu a vizuální kultuře. Nadále inspiruje umělce a designéry po celém světě.“

Expozice také připomene rockové začátky Davida Roberta Jonese, který v roce 1965 přijal umělecké jméno David Bowie. Nabídne i jeho první velký hit Space Oddity, který vyšel v době prvního přistání lidí na Měsíci v roce 1969 a představil další fiktivní postavu, majora Toma.

Výstava začne příští rok v březnu. V&A mělo jako první muzeum přístup k Bowieho archivu. Nicméně umělec minulý týden vydal prohlášení, ve kterém popíral zprávy, že se podílel na přípravě výstavy jako jeden z kurátorů.

Vydáno pod