Happening odstartoval 78. sezonu FOK

Praha - Vypuštěním červených a bílých balónků na happeningu před Obecním domem v Praze dnes odstartovala 78. sezona Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK. Na akci se zpěvem sboru Carmina Bohemica a přípravného dětského sboru The International Choir of Prague Cvrčci naváže večerní koncert ve Smetanově síni.

„V této sezoně nabídneme kompletní provedení všech Beethovenových symfonií i další díla, celkem bude pětaosmdesát koncertů,“ uvedl pro desítky přihlížejících lidí ředitel FOK Ilja Šmíd. Beethovenovy symfonie FOK provede souborně na osmi koncertech, připomene tak 185. výročí skladatelova úmrtí.

Happening vyvrcholil tombolou o vstupenky na novou sezonu FOK a slavnostními fanfárami.

Orchestr při večerním zahajovacím koncertu bude řídit dirigent Petr Altrichter, současný šéfdirigent Jiří Kout je dlouhodobě nemocný. Světově uznávaný Kout byl na návrh Umělecké rady FOK před sezonou jmenován doživotním šéfdirigentem Pražských symfoniků. Jako sólista se dnes představí klavírista Igor Četujev. V programu zazní symfonická báseň Bedřicha Smetany Valdštýnův tábor, Koncert pro klavír a orchestr G dur Ludwiga van Beethovena, Fresky Piera della Francesca Bohuslava Martinů a v závěru Dvořákovo Te Deum se sólisty Mariou Kobielskou, Romanem Janálem a s Pražským filharmonickým sborem.

Reportáž Petra Meškána (zdroj: ČT24)

Do nové sezony 2012/13, která je 78. v historii Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK, vstoupí těleso s mottem „Beethoven komplet“. Patrony orchestru budou Veronika Žilková a Martin Stropnický. Rezidenčním skladatelem FOK se v sezoně 2012/2013 stane Jiří Teml, jehož nové dílo Koncert pro varhany a orchestr č. 3 zazní 19. a 20. prosince v Obecním domě.

FOK - sezona 2012/13
Zdroj: ČT24/FOK

Nová sezona FOK přinese deset tematicky uspořádaných orchestrálních a komorních cyklů a pět mimořádných koncertů. Podle programového ředitele Petra Daňka bude program „vstřícnější a populárnější“ než v minulosti.