Dny evropského dědictví: Mladí památkám, památky všem

Kutná Hora – Dny evropského dědictví jsou podobně jako Festival muzejních nocí nebo Hradozámecká noc příležitostí pro návštěvníky poznat už třeba známé památky trochu jinak. Do letošního ročníku se zapojilo nejvíce míst v historii projektu – na zájemce čeká od 8. do 16. září 1 086 památek a 554 akcí. Novinkou programu je Den památek techniky a průmyslového dědictví.

Zahajovacím místem Dnů evropského dědictví 2012 je Kutná Hora. Vernisáž výstavy Tradice lidových řemesel, jíž se účastní 48 zemí, a varhanní koncert v chrámu sv. Barbory zde letošní projekt 7. září předznamenaly. V Kutné Hoře budou vystaveny také vítězné práce soutěže Památky očima mladých, jejíž zadání koresponduje s letošním národním tématem Dnů evropského dědictví – Mladí památkám. Hostitelem zahájení v roce 2013 bude Olomouc.

Technické památky ožívají (zdroj: ČT24)

Součástí celorepublikové akce se poprvé stane Den památek techniky a průmyslového dědictví. 15. září budou moci milovníci průmyslové architektury zavítat do pivovarů, cihelen, sušáren, továren i dolů – mohou přitom nahlédnout do funkčních provozů nebo poznat atmosféru těch téměř zapomenutých. O tuto novinku se Dny evropského dědictví dělí s projektem Industriální stopy, který přibližuje krásu a možné využití průmyslové architektury.

Den památek techniky a průmyslového dědictví
Zdroj: ČT24/SHS ČMS

A na které památky se od 8. do 16. září vypravit? V okolí Prahy a Středočeském kraji zve k návštěvě například hrad Karlštejn. O víkendu 15. a 16. září bude na hradě zdarma přístupná výstava fotografií z Karlštejnského vinobraní. Každou skupinu návštěvníků bude na prohlídce navíc vítat živá hudba v podání Pražských pozounérů. V zámeckém divadle v Mnichově Hradišti připravili na neděli 16. září představení opery Slavnost lásky z Diokleciána v podání chlapeckého sboru Boni pueri. Zámek Žleby pro Dny evropského dědictví zpřístupnil nové prohlídkové prostory – dětské pokoje mladých aristokratů a soukromé knížecí pokoje.

Státní hrad a zámek v Jindřichově Hradci v Jihočeském kraji na víkend 15.–16. září připravil mimořádnou prohlídku jinak nepřístupného španělského křídla. V Třeboni bude možné v zámecké galerii nahlédnout zdarma na výstavu s názvem Štafířství a intarzie – kouzlo a taje pozapomenutých technik. V Plzeňském kraji se mimořádně otevře zámek Červené Poříčí. Za doprovodu kastelána bude možné tento zámek z roku 1611 projít ve dnech 8. a 9. září. Vodní hrad Švihov nabídne během třetího zářijového víkendu prohlídky běžně nepřístupných míst.

V Ústeckém kraji na zámku Velké Březno bude možné 8. a 9. září shlédnout hrané scény z historie zámku v rámci doprovodné akce Oživený zámek. Oživnou i prohlídkové trasy na zámku Duchcov, kde se návštěvníci budou moci naposledy setkat s Giacomem Casanovou během speciálního programu Co dokáže Casanova.

Zapomenout by návštěvníci neměli ani na hrad Grabštejn v Libereckém kraji. 15.–16. září se v rámci prohlídky běžně nepřístupných prostor otevřou dveře ke hradním krovům, půdám i k nově zrestaurované výmalbě ve východním křídle hradu. Nepřístupné prostory, v nichž se dochovaly renesanční prvky, ukáže také zámek Hrubý Rohozec, a to 8.–9. září. Zámek Zákupy zve především děti do 10 let ke speciálně připraveným pohádkovým prohlídkám.

Renesanční zámek Slatiňany se během Dnů evropského dědictví pochlubí návštěvníkům mimořádně zpřístupněnými gotickými sklepeními a panskou oratoří v kostele sv. Martina. Speciální trasa bude na této památce Pardubického kraje otevřená během 15. a 16. září.

Návštěvníci z kraje Vysočina by neměli opomenout návštěvu zámku v Náměšti nad Oslavou. 8.–9. září ožije 13. ročníkem netradičních prohlídek. Během nich budou moci nahlédnout do historie zámku a okolí. Těšit se mohou na historické události a děje představené tak, jak se skutečně udály, nikoli tak, jak se to hodilo historikům a autorům učebnic dějepisu.

Grabštejn
Zdroj: ČT24/NPÚ

Zámek Vranov nad Dyjí v Jihomoravském kraji se zapojí do národního tématu Mladí památkám. O sobotách 8. a 16. září se uskuteční bezplatná brigáda příznivců této památky, kteří vypomohou s úklidem půdních prostor a s pracemi na zámecké zahradě. Hrad Buchlov ve Zlínském kraji připravil na víkend 8. a 9. září otevření jinak uzavřených prostor. Na Buchlově bude možné nahlédnout do hradní hladomorny či do starých kasáren. Zpřístupněná bude i vyhlídka ze západní bašty na druhém hradním nádvoří. Také zámek Vizovice ukáže návštěvníkům v neděli 16. září svoje uzavřené prostory.

V Olomouckém kraji se do celonárodního programu zapojí hrady Bouzov a Šternberk. Na Bouzově se návštěvníkům otevřou k nahlédnutí tajné vchody a zavřené dveře místností, vyhlídek a skříní. Hrad Šternberk na víkend 8. a 9. září připravil kostýmované prohlídky celého hradu a komentované prohlídky výstavy Liechtensteinská dominia střední Moravy.

V Moravskoslezském kraji nabízí speciálně připravenou komentovanou prohlídku zámek Raduň. Průvodce zavede návštěvníky do půdních prostor a do severního obytného podkroví rekonstruovaného v rámci památkové obnovy střechy v letech 2009 až 2011. Prohlídky jsou připraveny na sobotu 15. září.

Během Dnů evropského dědictví nabízí památky speciální programy a slevy na vstupném. Například o víkendu 15. a 16. září mohou návštěvníci památek Národního památkového ústavu v Jihočeském kraji využít tzv. reciproční vstupenku. Při prokázání se vstupenkou na jiný objekt zapojený do projektu (s výjimkou Českého Krumlova, seznam zde) budou mít vstup zdarma. Kompletní program Dnů evropského dědictví lze nalézt v on-line katalogu.