Fandíme divadlu aneb radovánky po dvacáté

Plzeň – Mezinárodní festival Divadlo již po dvacáté otevírá osmidenní přehlídku toho nejzajímavějšího z domácích i zahraničních scén. Festival představí na čtyřicet her. Coby zahajovací kus vybrali pořadatelé inscenaci Ivanov od A. P. Čechova v podání budapešťského Divadla J. Katony.

Režisér Tamás Ascher přenesl děj Ivanova do ponurého prostředí socialistického Maďarska. Soubor již hostoval na mnoha festivalech několika kontinentů a s touto hrou objel prý celý svět. „Je hvězdným příkladem moderního činoherního herectví,“ domnívá se dramaturgyně Kamila Černá. 

Mimo to proběhne v pražském Divadle Hybernia představení ruské inscenace Parchanti populárního režiséra Kirilla Serebrennikova. Hru si vzalo na paškál moskevské Sedmé studio. Parchanti obdrželi prestižní ruskou divadelní cenu Zlatá maska. Do Plzně dorazí o den později. Scénář ke hře sepsal s režisérem autor knižní předlohy Zachar Prilepin. Děj se točí kolem mladých Rusů demonstrujících v ulicích hlavní metropole. 

Parchanti (Otmorozki)
Zdroj: ČT24/Festival Divadlo

Dalším zahraničním lákadlem bude i divadelní zpracování filmu Ingmara Bergmana Šepoty a výkřiky. Jak si s nimi na prknech poradí Maďarské divadlo v Kluži, se teprve uvidí. Ani domácí soubory však nejsou s lákavou nabídkou pozadu. Diváci se mohou těšit na výběr toho nejzajímavějšího, co vzniklo za poslední sezonu. 

Svůj um tak předvede např. Pražské komorní divadlo, Divadlou v Dlouhé, Dejvické divadlo či Divadlo Husa na provázku a mnoho dalších. Zaujmout příchozí se tradičně pokusí i tzv. off program, který uvede soubory jako VOSTO5, Handa Gote nebo Boca Loca Lab. Prostor dostanou i studenti pražské DAMU. 

A co by to bylo za festival, kdyby chyběly workshopy, výstavy nebo filmové projekce, dojde i na křest knihy Václava Havla O divadle. Nejnápadnějším projektem bude nejspíš očekávaná Invaze slovinského souboru Ljud. V ulicích Plzně přistanou růžoví mimozemšťané a s kolemjdoucími naváží „meziplanetární“ dialog. 

Přehled veškerého programu najdou zájemci na oficiálních stránkách akce. Konec divadelních radovánek je plánován na 20. září.