Cimrmanolog Vondruška zemřel - diváci mu tleskali naposled

Praha - Ve věku 85 let zemřel v sobotu 5. února v motolské nemocnici v Praze muzikant a herec Pavel Vondruška, dlouholetý člen Žižkovského divadla Járy Cimrmana. Podlehl následkům zranění, která utrpěl v prosinci, když coby průvodce zahraničních turistů po budově Stavovského divadla spadl nešťastnou náhodou do orchestřiště. Jedním z posledních, kdo s ním ještě stihl promluvit, byl jeho dlouholetý kamarád a kolega cimrmanolog Zdeněk Svěrák, který Vondruškovi také věnoval vzpomínku po nedělním představení: „Požádal jsem diváky, aby mu věnovali poslední potlesk a ten potlesk byl opravdu dlouhý.“

Foyer žižkovské scény je pietně vyzdoben Vondruškovou fotografií s květinami a soupisem jeho rolí. Vondruška se naposled v souboru populárních cimrmanologů objevil začátkem loňského roku. V neděli mělo divadlo shodou okolností v repertoáru inscenaci Cimrman v říši hudby, v níž tento herec účinkoval.

Vondruška - dirigent i korepetitor

Pavel Vondruška se narodil 15. listopadu 1925. Po válce nastoupil na konzervatoř a později na Hudební fakultu Akademie múzických umění. Chtěl se stát dirigentem, ke konci studií byl korepetitorem v Národním divadle. Dirigenta dělal v Moravské filharmonii v Olomouci, v opeře Státního divadla Ostrava a v Hudebním divadle Karlín.

Vondruška - herec divadelní a filmový

V Národním divadle v Praze působil jako dirigent činoherního orchestru a herec menších rolí od roku 1977 až do loňského roku. Na jevišti Nové scény se naposledy objevil loni 30. listopadu v jediném uvedení scénického čtení hry Davida Harea nazvané Jednoduše a na cokoli s podtitulem Dramatikův pokus o pochopení finanční krize.

V Divadle Járy Cimrmana hrál od roku 1969 celé čtyři desítky let. Právě díky tomuto souboru se prosadil ve filmu a televizi a nakonec se objevil v téměř sedmi desítkách rolí. Hrál například v Menzelových Postřižinách, Slavnostech sněženek a jeho snímku Obsluhoval jsem anglického krále, v Troškově trilogii Slunce, seno…, v komediích Marečku, podejte mi pero!, Rozpuštěný a vypuštěný či ve Svěrákově Vratných lahvích a v Koljovi.

Vondruška - znalec jazyků

Pavel Vondruška žil sám. Málokdo věděl, že hovořil mnoha jazyky. Vedle francouzštiny, španělštiny a angličtiny ovládal ruštinu, němčinu, srbochorvatštinu, cizí mu nebyla latina ani esperanto. I proto zkoumal původy českých slov. Právě znalosti cizích jazyků se mu staly osudné, když občas prováděl zahraniční turisty. Poté, co ve Stavovském divadle koncem roku utrpěl po pádu z výšky vážná zranění, byl v nemocnici uveden do umělého spánku, z něhož se probral jen krátce.

Zdeněk Svěrák o Pavlu Vondruškovi

„Byl to člověk nesmírně činorodý, takže hrál nejen u nás, ale byl zároveň dirigentem orchestru činohry Národního divadla, a protože znal několik cizích jazyků, a to dobře, tak ve Stavovském divadle provázel cizince a udivoval je tím, že když jim vyprávěl o Mozartovi, tak sedl ke klavíru a taky jim toho Mozarta zahrál.“

Komunikoval i s některými přáteli, ale pak se jeho stav opět zhoršil. „Zastihl jsem ho v té době a byl jsem vlastně posledním, který s ním hovořil, když se nakrátko probral. Byl rád,“ řekl Zdeněk Svěrák.