Nová Skálova díla ve Špálově galerii září

Praha - Fotografie a objekty ze své aktuální tvorby vystavuje v Galerii Václava Špály František Skála. Divák zde najde snímky a svítící boxy zavěšené na stěně, které zachycují téměř neidentifikovatelné skrumáže předmětů a situace. Tajemný rozměr obrazům dává tenká laminátová vrstva, přes niž sestavená zákoutí Skála fotografoval. Laminát spolu se světlem dominuje většině předmětů na výstavě, která se jmenuje Září.

Skálovu tvorbu charakterizuje sběračství, na něž navazuje sestavování mnohdy bizarních objektů a instalací především ze všemožných přírodnin, ale i vysloužilých předmětů všeho druhu. Z jeho výstav je patrná fascinace nejen přírodou a jejími stvořeními, ale i technologiemi vytvořenými člověkem; autor pak obé s lehkostí a jemností kombinuje do neočekávaných nových výtvorů s významy občas zjevnými, občas známými jen jemu samému.

Skálova kreativita jde napříč malířstvím, sochařstvím, fotografií i hudební produkcí, podle toho, co ho zrovna inspiruje. Hlavním motorem jeho práce je přimět lidi přemýšlet jinak, než jsou zvyklí. Celý život se řídí třemi zásadami, které si stanovil již jako dospívající - nikdy nepracovat pro peníze, nikdy se nenechat oslovovat „soudruhu“ a nikdy nebýt podřízen šéfovi.

Rozhovor s Františkem Skálou (zdroj: ČT24)

František Skála vystavuje v menších nenápadných galeriích i v zavedených institucích, kde mívá velikou návštěvnost. V srpnu skončila jeho expozice v olomouckém Muzeu umění, která zahrnula přes 300 děl vzniklých od počátku 80. let do současnosti. Vidělo ji přes 11 000 lidí.