Vzniká odborná skupina k nové koncepci fungování opery a divadla

Praha - Pod vedením náměstka pro umění a knihovny Radka Zdráhala vzniká při ministerstvu kultury odborná pracovní skupina, která bude mít za úkol vypracovat model dalšího fungování Státní opery Praha a Národního divadla. Skupina již zasedla, stále se však jedná o jejím složení. Ministerstvo vidí v české metropoli prostor pouze pro jeden operní a baletní soubor. Budova Státní opery je prý k tomuto účelu jednoznačně předurčena. Momentálně má svůj baletní a operní soubor nejen opera, ale i Národní divadlo. Podle Zdráhala je cílem reformy úspornější provoz a zkvalitnění produkce. Nejde prý o zrušení provozů.

V týmu, jehož složení Zdráhal slíbil oznámit nejpozději 7. února, mají být zastoupeni personalisté, ekonomové, právníci i lidé z uměleckého managementu. Na nové koncepci fungování opery a divadla se bude podílet ředitel ND Ondřej Černý, stejně jako současný šéf opery Radim Dolanský. Jako svou poradkyni k tomuto projektu Zdráhal tento týden představil Danielu Gadasovou, bývalou členku dozorčí rady Pražské komorní filharmonie.

Dalším členem odborné pracovní komise by podle Zdráhala měl být bývalý ředitel ND a současný šéf literární, divadelní a audiovizuální agentury Dilia Jiří Srstka, který však tuto informaci nepotvrdil a čtvrteční schůzku se zástupci ministerstva považuje za neformální. „Pokud bude chtít ministerstvo vypracovat expertizu, agentura Dilia je schopná ji připravit,“ řekl Srstka.

První návrhy, jak by mohla transformace vypadat, prý budou známy do 15. února. Změny v chodu obou scén se mají týkat také Stavovského divadla. Ministr kultury Jiří Besser na úterním setkání se zástupci ND prohlásil, že činohra z pražského Stavovského divadla nezmizí. Podle ministra by se změny měly uskutečnit do dvou let.

Pokud by se scény sloučily, čekaly by zřejmě stovky umělců nové konkurzy. Těm se takové řešení nelíbí. Při snížení stavu umělců by podle nich nemohl být v žádném případě zajištěn současně provoz ve třech budovách. „Operní reforma, prezentovaná náměstkem Radkem Zdráhalem, je zcela nepřipravena a vychází z očividné neznalosti poměrů a situace v oboru. Není podložena ekonomickými, legislativními, právními a personálními analýzami ani uměleckými argumenty, přitom chce zcela zásadním způsobem změnit téměř dvousetletou tradici koexistence dvou pražských operních scén,“ píše se v prohlášení zaměstnanců SOP a Národního divadla k plánované reformě operních domů v Praze.

Podle operní kritičky Věry Drápelové se k důsledné reformě mělo přistoupit v 90. letech, tehdejší MK ale k tomu podle ní nemělo vůli. „Reforma přichází pozdě, dospěla do takové absurdity, která nemá ve světě obdobu. Státní opera je ve stadiu klinické smrti, uvádí jednu premiéru za sezonu a neplní svou roli repertoárového divadla,“ prohlásila ve čtvrtečním rozhlasovém vysílání.

Rekonstrukce historické budovy Státní opery, na které do značné míry závisí případné sloučení této scény s ND, začne letos v červenci. V počáteční fázi se s největší pravděpodobností uskuteční za provozu.

Materiál s názvem Koncepční model operního divadla v Praze zveřejnilo na svých stránkách ministerstvo minulý týden. Jeho součástí byla studie teatrologa Josefa Hermana, který ji vytvořil již pro minulé vedení ministerstva. Zdráhal uvedl, že studie není koncepcí ministerstva.