Jára Cimrman zve do kina na přímý přenos Českého nebe

Praha - Hra fiktivního českého génia, vynálezce, cestovatele a vlastence Járy Cimrmana zamíří v historicky prvním přímém přenosu do kin v České republice. Stane se tak 4. října večer u příležitosti 45. narozenin divadla, které nese Cimrmanovo jméno.

Podle Radky Urbancové ze společnosti Aerofilms přenese tento historicky první přímý satelitní přenos z České republiky do kin slavnostní představení hry České nebe. První satelitní vysílání bude uskutečněno v HD, tedy v „hodně dobré“ kvalitě, uvedla.

Kromě zhlédnutí inscenace v pohodlí svého oblíbeného kina budou mít diváci možnost vybrat si své nejoblíbenější přednášky pro seminář. Do projektu se k dnešku přihlásilo šest desítek kin. Režie přenosu se ujal Jan Svěrák. O přestávce provede diváky zákulisím včetně herecké šatny, v roli reportéra se představí nový člen souboru Divadla Járy Cimrmana Vojta Kotek.

Herecké desatero, Železniční stomatolog, Cimrmanova teorie poznání

Každému návštěvníkovi ve všech kinech bude o přestávce nabídnuta sklenka sektu, aby si publikum mohlo alespoň na dálku s oslavenci v Praze přiťuknout. Diváci na webových stránkách Jarmara hlasovali o tom, které přednášky populárních cimrmanologů chtějí v přímém přenosu slyšet. Zvítězily Herecké desatero, Železniční stomatolog a Cimrmanova teorie poznání. Pro velký zájem se má slavnostní večer vysílat živě i na webu Seznam.cz.

Prvním počinem Divadla Járy Cimrmana byla 4. října 1967 premiéra hry Akt Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka. Stalo se tak v pražské Malostranské besedě, kde má být 8. října otevřeno muzeum vynálezů populárního Járy.

Ve hře České nebe s podtitulem Cimrmanův dramatický kšaft se při slavnostním večeru na jevišti objeví Zdeněk Svěrák, Jan Kašpar, Petr Brukner, Jaroslav Weigel, Genadij Rumlena, Václav Kotek, Michal Weigel a Miloň Čepelka. Délka přenosu bude zhruba dvě a půl hodiny včetně dvacetiminutové přestávky.

Více informací se zájemci dozvědí také na Aerofilms.cz. Předprodej vstupenek do kin byl už ve většině kin spuštěn, prodávají se po 200 nebo 250 korunách.

Vydáno pod