Zázrak Heliany se stane jen čtyřikrát

Brno - Skladatel Erich Wolfgang Korngold, brněnský rodák, je zapsán v povědomí veřejnosti především jako autor filmové hudby, za kterou získal Oscara. Jeho přínos v oblasti koncertní a operní tvorby je ale neméně významný. V Národním divadle Brno nyní vrcholí zkoušky na Korngoldovu čtvrtou, předposlední operu Zázrak Heliany. Inscenace vznikla v koprodukci s Falckým divadle v Kaiserlauternu. V Brně bude uvedena pouze čtyřikrát.

„Vedle Janáčka je to patrně nejvýznamnější skladatel spjatý s Brnem,“ podotkl ke Korngoldovi (1897 až 1957) Daniel Dvořák, ředitel Národního divadla Brno a autoré scény k představení. Zázrak Heliany pokládal skladatel za své největší dílo, kde plně rozvinul své možnosti a využil různorodé hudební prostředky. Přesto opera nedlouho po premiéře zmizela z repertoáru světových scén. Znalci ji znovu doceňují až ve 21. století jako jedno z velkých operních děl své doby. „Je to ukázka velkoryse koncipované moderní opery s dramatickým dějem,“ domnívá se Dvořák.

Námět k opeře našel Korngold v málo známé hře rakouského expresionistického dramatika Hanse Kaltnekera. Příběh se odehrává v bezútěšném království, má nadpřirozené, až mystické prvky. Zápletka se odvíjí od milostného vzplanutí krásné Heliany k Cizinci, jenž je vězněm tyranského Vládce. Divadelníci příběh zasadili do industriálního a chladného prostředí.

Nastudování Falckého divadla provázel v Německu mimořádný úspěch u publika i kritiky. Partitura klade mimořádné nároky na zpěváky, orchestr i sbor. „Určitě patří k tomu nejnáročnějšímu, co bylo v brněnské opeře kdy uvedeno - ale možná i k tomu nejkrásnějšímu,“ potvrdila umělecká šéfka operního souboru Eva Blahová.

  • Sólista Derrick Lawrence autor: Václav Šálek, zdroj: ČTK
  • Sólista Norbert Schmittberg autor: Václav Šálek, zdroj: ČTK

Trojici hlavních postav zpívají umělci ze tří kontinentů - jihoafrická sopranistka Sally du Randtová, americký barytonista Derrick Lawrence (Vládce) a německý tenorista Norbert Schmittberg (Cizinec). „Hudba je silná, plná emocí, a kdo není z kamene, toho opera zasáhne,“ předpokládá Randtová, představitelka Heliany.

Zázrak Heliany s podtitulem Blaženi jsou ti, již milují zhlédnou první diváci v české premiéře 27. září v Janáčkově divadle. Jedna ze tří repríz ozdobí program listopadového Mezinárodního festivalu Janáček Brno.