I Jože Plečnik zanechal šumné stopy

Praha – Populární cyklus dokumentů o architektuře pánů Radovana Lipuse a Davida Vávry Šumná města pokračuje jako Šumné stopy. Po 66 dílech mapujících moderní architekturu měst a městeček Čech, Moravy a Slezska se pozornost autorské dvojice Lipus - Vávra obrátila k neprávem opomíjenému a zapomínanému odkazu českých architektů ve světě.

Český stavitelský, technický i architektonický um zanechal své nesmazatelné a respektované otisky na všech kontinentech. Je dobré si připomenout, že Českou republiku dnes ve světě „nereprezentuje“ jen semtex, pervitin či korupční aféry, ale ve sféře umění je to vedle vážné hudby, animovaného filmu či jmen spisovatelů, jako jsou Hašek, Havel, Hrabal, Kundera a jiní, především stavby českých architektů. 

Pro úvodní desetidílnou sérii byly záměrně zvoleny dvě kontrastní, geograficky odlehlé země: Japonsko a Bosna a Hercegovina. Další díly cyklu jsou věnovány Slovinsku. Projekt, mapující tvorbu architektů s vazbou k ČR, vznikal v loňském roce na přelomu srpna a září 2012 na více než 72 lokalitách v Lublani, Mariboru, městech Celje, Kranj, Radeče, Ptujska gora, Bled, Mežica aj. 

  • Šumné stopy zdroj: ČT
  • Šumné stopy zdroj: ČT

Ve čtvrtek 20. září se v kostele Nejsvětějšího srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze konala premiéra dílu „Šumné stopy Slovinsko - Jože Plečnik“. Tento díl se tak trochu vymyká zadání mapovat stopy českých architektů ve světě, ale David Vávra díl o Plečnikovi, slovinském architektovi, který naopak zanechal výrazné stopy v Česku, obhajuje slovy: „I když je Slovinec, opravdu je tak trochu 'náš'. Především jsme chtěli ukázat, jak na něj zapůsobil pobyt v Praze. Jeho stavby u nás i ve Slovinsku mají často mnoho společného.“ 

Na otázku, co čeká diváky dál, odpovídá režisér a scenárista Radovan Lipus: „Připraveny jsou již 4 díly o Bulharsku, na podzim se chystá natáčení v Izraeli, kde by mělo být natočeno 6 dílů. V přípravě jsou Šumné stopy v Argentině i Brazílii, uvažujeme též o Chorvatsku nebo Rumunsku. Je toho mnoho, ten dluh vůči našim umělcům, kteří vynikli v zahraničí, je obrovský. Alespoň malou část bychom chtěli splatit.“

Cyklus Šumné stopy vznikl za podpory ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga a za významné podpory Českého centra v Tokiu a jeho ředitele Petra Holého, Velvyslanectví České republiky v Bosně a Hercegovině a konzulky Jany Staré a pana Jiřího Kuděly v produkci České televize.

Vydáno pod