Ostrava Kamera Oko míří do Cannes nebo Benátek

Ostrava - Speciální projekcí digitálně restaurované komedie Hoří, má panenko v ostravském Minikině dnes začal čtvrtý ročník mezinárodního filmového festivalu Ostrava Kamera Oko 2012. Přehlídka, zaměřená na kameramanskou tvorbu, potrvá v pěti ostravských sálech do 27. září. Diváci zhlédnou na sto filmů.

Prezidentem mezinárodní festivalové poroty bude kameraman Walter Lassally, který získal Oscara za film Řek Zorba. Festivalu se zúčastní také kameraman francouzské nové vlny a filmů Orsona Wellese Willy Kurant, slovenský kameraman Igor Luther nebo český kameraman Jaromír Šofr.

V soutěžní sekci se v české premiéře představí snímky z filmových festivalů v Cannes, Berlíně, Benátkách a Locarnu. „Do soutěže se nám letos podařilo získat velmi originální a vizuálně zajímavé filmy, které zaujaly diváky na nejvýznamnějších filmových festivalech. Jsou to filmy, které můžeme jednoznačně označit za umělecká díla ukazující, někdy dost radikálně, budoucí vývoj kinematografie. Přitom jsou ale divákům přístupná a srozumitelná,“ uvedla umělecká ředitelka Anna Kopecká. Bude mezi nimi například Malá čarodějka o africké dívce, ze které rebelové udělají dětského vojáka, nebo Post Tenebras Lux o životě městského páru a jeho dětí na mexickém venkově.

MFF Ostrava kamera Oko (zdroj: ČT24)

Součástí festivalu budou už tradičně i retrospektivy nebo kurátorské výběry či soutěž krátkometrážních filmů. Chybět nebudou ani přednášky nebo tvůrčí dílny. V sekci Work in Progress se pak objeví české filmy těsně před dokončením. Připravena je i světová premiéra dokumentárního filmu Karel Reisz: Ten filmový život věnovaného ostravskému rodákovi a zakladateli Free Cinema. V rámci stejnojmenného „programu otevřeného filmového vzdělání“ bude součástí festivalu pětidenní filmová dílna pro děti a mládež z Ostravy.

Z klasických děl světové kinematografie diváci zhlédnou Mužský rod - ženský rod Jean-Luca Godarda a čtyřhodinovou verzi Kleopatry z roku 1963 s Elisabeth Taylorovou v hlavní roli.

Vydáno pod