Ukrajina, davaj, Ukrajina! Antologie postčernobylských povídek

Brno - Čtyřicet čtyři ukrajinských spisovatelů, padesát pět povídek, dvacet pět let po Černobylu. Brněnské nakladatelství Větrné mlýny vydalo novou antologii ukrajinské povídkové tvorby jako příspěvek k lepšímu poznání tamní kultury v Česku.

Kniha nazvaná Ukrajina, davaj, Ukrajina! obsahuje 55 povídek od 44 autorů. Všechny texty vznikly ve čtvrtstoletí, které loni uplynulo od černobylské katastrofy. Nakladatelé chtějí novou knihou přiblížit současnou ukrajinskou povídku českým čtenářům a předvést rozmanitost žánru. Zároveň chtějí rozhýbat myšlenkové stereotypy, které v české společnosti o Ukrajině a Ukrajincích přetrvávají.

Petr Minařík, nakladatel: „Bylo by skvělé, kdyby na základě této reprezentativní mapy soudobé ukrajinské literatury došlo ke změně českého pohledu na tuto velkou slovanskou kulturu. Je na čase přestat vnímat Ukrajince jen jako dělníky a uklízečky a začít je brát vážně a s respektem.“

V anotaci ke knize nakladatelství píše: Duch zařazených textů však neurčují jen pojmy katastrofa (černobylská jaderná havárie) nebo katarze (současnost), které editoři použili jako klíč k vymezení časového pásma, v němž hledali texty pro tuto knihu. Ačkoli v některých povídkách se motivy katastrofy nebo katarzní proměny objevují, odkazuje pojetí této antologie spíše na specifické postavení ukrajinské kultury a týká se kolektivního vědomí Ukrajinců na přelomu 20. a 21. století — tedy v epoše, za jejíž přibližný počátek považují mnozí černobylskou katastrofu v roce 1986.

Brněnské Větrné mlýny se zahraniční povídkové tvorbě věnují dlouhodobě. V minulých letech nakladatelství vydalo antologie povídek současných ruských a běloruských autorů nebo výbor z povídek severoamerických Indiánů. Další doménou Větrných mlýnů zůstávají divadelní hry.

Ukrajina, davaj, Ukrajina!. Vydalo nakladatelství Větrné mlýny, Brno, 2012. Připravili: Marko Robert Stech a Lucie Řehoříková. 904 stran. Cena: 399 Kč.