Bravo španělským designérům!

Praha – Mladá generace španělských designérů má zřejmě divokou duši. Alespoň se tak zdá, a to díky výstavě Bravos, která si vzala na paškál nejnovější výtvory těchto umělců a umístila je do Uměleckoprůmyslového paláce. Hlavní inspirací internetových dětí je globalizace, web a nomádství. Mimo to se však nevyhnuli vlivu ze strany klasiků typu Salvadora Dalího nebo Antoniho Gaudího.

V době osmdesátých let minulého století procházelo Španělsko demokratickou transformací. Tato doba otevírala náruč kreativcům všeho druhu, mezi nimi i průmyslovému desginu. Příští generace už mohla po vstupu do Evropské unie studovat v zahraničí, a právě znalost mezinárodního kontextu se brzy stala jejich poznávacím znamením.

Mladým designérům není lhostejná ekologie a ohled na životní prostředí. Ve spojení s břitkým vtipem či ironií vzniká zajímavá kombinace praktických děl. Umělci jsou také pragmatičtější, tudíž berou ohledy i na výrobní procesy firem, pro něž tvoří. Pohybují se na rozhraní konceptuálního umění a světového průmyslového designu. 

Bravos přivezla do Prahy lampy, židle, vyplétaná křesla, ale i kuchyňské potřeby či kusy nábytku. Jedním z nejunikátnějších je jistě taburet ve tvaru mužského pozadí. Jiní exponáty si budou moci příchozí ozkoušet na vlastní kůži.

Navzdory špatné ekonomické situaci v zemi zažívá španělský design období rozkvětu. „Ze španělského prostředí se dostává do mezinárodních teritorií a španělští designéři navrhují pro italské nebo francouzské značky,“ uvádí Mariana Holá, komisařka výstavy. 

Reportáž Evy Spáčilové (zdroj: ČT24)

„Žijeme v době, která má výhodu rychlé komunikace. Jako designér ji musíte umět správně využít. Je to hodně o zvídavosti, hledání nových možností a vazeb. V mezinárodním kontextu mě baví právě to, že se můžete dělit o nápady. Doufám, že nové generace designérů budou ještě víc komunikovat a propojovat své kultury,“ prohlásila designérka Patricia Urquiola.  

Příchozí budou moci obdivovat španělský temperament v umění obdivovat již 4. října. Exhibicí provede i čtyřsetstránkový katalog s pojednáním o vystavujících, ale i o španělském smyslu pro design obecně.