Cena kritiky za malbu našla laureáta

Praha - Cenu kritiky za mladou malbu letos získal třicetiletý Adam Štech, absolvent Akademie výtvarných umění. Porota mezi deseti finalisty ocenila také studenta AVU Marka Číhala a absolventa Ostravské univerzity Josefa Mladějovského. Cenu uděluje Sdružení výtvarných kritiků a teoretiků. Práce finalistů soutěže budou od tohoto čtvrtka do 27. února vystavené v pražském paláci Adria.

Adam Štech se dlouhodobě v malbě věnuje odkazům na starší díla, která různě reinterpretuje. „Zajímá mě, jestli je možné zpracovat nově určité klišé, ležící akt, ženskou figuru, zátiší, krajinu, dráždí mě na tom ta myšlenka, že to jde udělat provokativně,“ řekl Štech.

Štech není na výtvarné scéně nováčkem. Vystavoval v holešovické galerii Hunt Kastner, v Karlín Studios a v Topičově salonu. Podle jednoho z porotců Lubomíra Typlta má Štech velký malířský cit a jeho práce se vyznačují originální barevností.

Čtyřiadvacetiletý Marek Číhal řeší ve svých vystavených pracích téma zátiší, jehož tradiční pojetí se ale snaží překročit. Číhalova zátiší postrádají klid, uměřenost a řád. Vedle citronů a pečených kachen se na stole krčí dětské hračky, autíčka a roboti v divokých barvách. Ani Číhal není pražskému výtvarnému publiku neznámý. V současné době vystavuje abstraktní obrazy v The Chemistry Gallery na Kampě. Loni se prezentoval na různých výtvarných akcích v Budapešti, Hamburku a Vídni.

Za objev považují organizátoři soutěže a porotci Josefa Mladějovského, který studoval v Ostravě a dnes tam působí v Galerii výtvarného umění. Na svých obrazech zachycuje jednoduché tvary typu čtverec, kruh, trojúhelník v šedé a černé barvě. Vytvořil celý cyklus obrazů s těmito obrazci. Z geometrických obrazců si poskládal abecedu a na některá plátna vepsal kódovaný text, který umístil na předmět znázorňující zbraň. Jeden takový obraz lze vidět právě v Paláci Adria, je na něm v kódech napsáno „nemám pravdu“ a „já mám pravdu“. Obě tvrzení se podle Mladějovského v životě používají jako zbraň.

Několik Mladějovského obrazů z této série si vybral kurátor Petr Vaňous pro aktuální výstavu v Městské knihovně Fundamenty a sedimenty, která začala v úterý.

Cena se neudílí pouze za vybrané vystavené obrazy, přihlíží se k celému kontextu tvorby mladých umělců. Štech i Číhal byli mezi finalisty i v loňském roce. Prvenství tehdy získal Vladimír Houdek (ročník 1984), také z pražské AVU. Cena kritiky se udílí malířům a malířkám do 30 let věku.

V porotě letos zasedli Jiří Kovanda, Edith Jeřábková, Jan Skřivánek, Lubomír Typlt a Petr Vaňous.

Mladí výtvarní umělci mají v Česku možnost bodovat v několika prestižních soutěžích, například o Cenu Jindřicha Chalupeckého nebo o Cenu NG 333. Cena kritiky je ojedinělá tím, že se zaměřuje pouze na malbu.

  • Marek Číhal / Nebe nad Prahou zdroj: Art Splash http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2293/229241.jpg
  • Josef Mladějovský zdroj: Josef Mladějovský http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2293/229260.jpg