Hudebnímu Krumlovu popřejí tři tenoroví králové

Praha - Mezinárodní hudební festival Český Krumlov, který letos oslaví 20 let své existence, nabídne mezi 15. červencem a 20. srpnem vystoupení tří slavných tenorů. Jejich jména zatím pořadatelé oficiálně tají, napověděli však, že na festivalu vystoupí umělci s iniciály R. V., J. C. a P. D. Podle profilů zveřejněných na stránkách festivalu se pravděpodobně jedná o Ramóna Vargase, Josého Curu a Plácida Dominga.

Tato jména také potvrdila znalkyně operní scény, hudební publicistka Věra Drápelová. „Cura svoji účast avizoval již při své návštěvě minulý rok, Vargas má termín vystoupení v České republice na svých stránkách a Domingovi odpovídá profil zveřejněný organizátory festivalu,“ uvedla.

„Celá jména odhalíme 15. února, kdy bude též zahájen předprodej vstupenek na vybrané vrcholy 20. ročníku festivalu,“ informovala mluvčí českokrumlovského festivalu Lucie Johanovská.

Mexický pěvec Vargas by měl v Českém Krumlově zazpívat 15. července v Pivovarské zahradě. Argentinský tenorista Cura vystoupí mezi 5. a 10. srpnem v opeře Komedianti na Otáčivém hledišti a španělský tenorista Domingo se představí 20. srpna.

Tři tenoři v hádankách krumlovského festivalu

Král bel canta: Stříbřitý lyrický tenor omamně sladkého témbru, precizní technika vynikající neobyčejnou elegantností legata a jemností pianissim, sugestivní přesvědčivost a zářivost výrazu… to je jen slovy uchopitelná špetka z umělecké excelence tohoto "pěvce pěvců.

Král verismu: Vzpomínáte? Bohatý, sametový hlas vybroušený k dokonalosti jako diamant, strhující interpretace neobyčejné emociální hloubky, fascinující herecký projev… kritikou ceněný, publikem milovaný, okouzlující „tenor“ se vrací! Tentokráte do „divadla s nejvyšším stropem na světě“. Nepropásněte český scénický debut tohoto charizmatického umělce v roli, za níž je nazýván „králem verismu“.

Král opery: 70 let, 40 operních sezon, 130 rolí. To je konto nejmilovanějšího, nejrespektovanějšího, nejposlouchanějšího, zkrátka největšího operního umělce moderní doby… železného muže opery, který je skutečnou renesanční osobností hudby, králem vysokých C, zkrátka supertenorem…

Tři tenoři na festivalu Český Krumlov
Zdroj: ČT24/Mezinárodní hudební festival Český Krumlov