Česko zná seznam památek nominovaných na seznam UNESCO

Praha - Česko zveřejnilo kompletní seznam památek nominovaných na seznam UNESCO. Je to přesně čtyřicet let, co tento prestižní soupis vznikl. S dvanácti zapsanými lokalitami je naše země sice v první dvacítce, ale usiluje o další. Mimo jiné i kvůli tomu, že památky na seznamu přitahují turisty a tedy samozřejmě i peníze.

Zdá se, že číslo třináct je pro české památky smolné číslo. Naposledy totiž zapsalo UNESCO na svůj seznam židovskou čtvrť a baziliku v Třebíči v roce 2003. Od té doby žádná jiná památka dvanáctku českých nej nedoplnila. Podle ředitelky Národního památkového ústavu Naděždy Goryczkové je ale číslo dvanáct přiměřené. „My nicméně usilujeme o zápis dalších významných památek,“ říká Goryczková.

Česko svůj boj ale nevzdává. Podle NPÚ si totiž zápis do seznamu UNESCO zaslouží například papírna ve Velkých Losinách, lázně Luhačovice nebo památky Velké Moravy. „Budeme hledat nějakou formu prezentace těch hodnot v jiném sledu,“ konstauje náměstkyně pro památkovou péči NPÚ Věra Kučová.

Na seznamu světového dědictví dominují české památky staršího data - gotika, baroko, renesance. Poválečnou architekturu totiž lidé spojují s érou socialismu a nikdo moc neřeší, že vznikaly i cenné stavby. Ve vztahu k nim totiž stále chybí odstup a reflexe. Příkladem může být budova bývalého Federálního shromáždění. 

  • Budova Svobodné Evropy na Václavském náměstí zdroj: ISIFA/Lidové noviny http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2860/285958.jpg
  • Budova bývalého Federálního shromáždění zdroj: wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1704/170340.jpg
  • Budova bývalého Federálního shromáždění v Praze zdroj: ČKA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3036/303580.jpg
  • Sněmovní sál v budově bývalého Federálního shromáždění, dnes Národního muzea autor: Michal Kamaryt, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2352/235137.jpg

„Lidé se na ni dívají jako na takový monument Husákova režimu, ale to je chybný pohled. Je to stavba tak velkého významu, že by měla nárok dosáhnout statutu vyššího,“ myslí si architekt Rostislav Švácha.

Odvaha navrhnout na seznam ryze socialistické památky Čechům na rozdíl třeba od Němců stále chybí. Kandidatura pompézní stalinistické čtvrti v Berlíně vzešla od jejich samotných obyvatel.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)