Válečný fotograf Tomaševič: Jakmile se do toho dostanete, nemůžete vystoupit

Praha - Nejvýraznější fotograf konfliktů současného světa, srbský reportér Goran Tomaševič, je členem mezinárodní poroty letošního ročníku soutěže Czech Press Photo. Jeho špičkové fotografie jsou při této příležitosti poprvé k vidění i v Česku. „Když slyším o nějakém zajímavém příběhu, dostanu chuť tam odjet, chci se toho účastnit, sledovat a zobrazovat realitu a emoce. Říkám si, že se mi mými snímky podaří nějaký konflikt zastavit,“ vypráví fotograf.

Jako fotograf začal pro média pracovat v roce 1996, a to pro agenturu Reuters během masových demonstrací proti prezidentu Slobodanu Miloševičovi. „Válečným fotografem jsem se stal kvůli událostem v mé zemi. Chtěl jsem fotit to, co se dělo. Jakmile se do toho dostanete, tak prostě nejde vystoupit, musíte pokračovat,“ vypráví Tomaševič. 

Tomaševič: Co tu vlastně dělám, když nefotím?

Pracoval jako reportér v Iráku během Saddámova režimu i v roce 2003, kdy došlo k pádu Saddáma Husajna. Je autorem známého snímku odstranění jeho obří sochy v Bagdádu jako symbolu diktatury. Byl v Jeruzalémě během konfliktu mezi Izraelem a Palestinou, a poté v Egyptě. Naposledy fotografoval revoluční události v Lybii.

Goran Tomaševič:

„Musíte umět ovládat především svůj strach, musíte se mít na pozoru, sledovat, co se děje okolo vás. Když se ale zase příliš staráte o svou bezpečnost, tak nemůžete fotit, a pak si říkáte: 'Co tu vlastně dělám, když nefotím?' Chci zobrazovat realitu. Někdy je to brutální, ale věřím, že mou prací je ukazovat realitu a skutečnou tvář války.“

Český fotograf Petr Josek, který zná Tomaševiče od jeho fotografických počátků, o něm říká: „Goran je výjimečný fotograf, ve svém fotografickém zaujetí nezná strach. Podobnou vlastností byl obdařen i nejslavnější válečný fotograf všech dob Robert Capa.“

Tomaševič: Můžete být zkušený, jak chcete. Jednou ale nebudete mít štěstí a dost

„Někdy jsem si uvědomil to nebezpečí až poté. Někdy ty střely létaly opravdu blízko. Viděl jsem kolem sebe umírat lidi. Když chcete být válečný fotograf, musíte být ochotni za to zaplatit tuto cenu. Vždycky říkám, že jsem měl velké štěstí. Ale stačí, když jednou to štěstí mít nebudete a dost. Pevně doufám, že k tomu nikdy nedojde. Můžete být zkušený, jak chcete, ale když se to štěstí nedostaví, můžete zemřít,“ dodává Tomaševič.

Palestinský chlapec na hraniční zdi mezi Gazou a Egyptem
Zdroj: Goran Tomaševič/czechphotogallery.cz

V roce 2003 a 2005 získal prestižní cenu Fotograf roku agentury Reuters. U příležitosti jeho členství v mezinárodní porotě Czech Press Photo 2012 se 12. října 2012 otevírá výstava jeho válečných fotografií v Czech Photo Gallery v Praze.

Výsledky soutěže Czech Press Photo 2012 budou vyhlášeny 15. října. Oceněné a další vybrané práce budou vystaveny od 16. listopadu do 31. ledna na Staroměstské radnici v Praze.

Goran Tomaševič ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)