Opatovický misál po restaurování v plné kráse

Olomouc - Unikátní možnost prohlédnout si vzácný Opatovický misál, který patří k nejvzácnějším rukopisům ze sbírky Vědecké knihovny v Olomouci, nabízí od 11. října olomoucké Arcidiecézní muzeum. Výstava přibližuje průběh restaurování památky, během nějž odborníci poškozené památce téměř vrátili její podobu ze 14. století.

Knihovna zakoupila rukopis v 80. letech minulého století za 12 000 korun. Pak leželo dílo zhruba 20 let v trezoru. „Opatovický misál byl v katastrofálním stavu, jeho stránky se rozpadaly, byl poškozen vodou. Barevná vrstva často hrozila odpadnutím, bylo potřeba ji zachránit. Funkční nebyla ani vazba rukopisu,“ přiblížila původní stav misálu kurátorka výstavy Jana Hrbáčová.

Podle ní byli restaurátoři postaveni před náročný úkol vrátit knize život. „Restaurátor Miroslav Široký vyvinul speciální metodu, která spočívá v doplňování chybějících částí pergamenu. Ze směsi papíroviny s metanolem vytvořil doplňovací hmotu, kterou chybějící části stránek doplnil. Posléze doplnil retuše a rukopis je dnes k nepoznání,“ uvedla Hrbáčová.

Druhou významnou částí restaurování byla obnova vazby. Restaurátorka Kateřina Opatová musela vytvořit novou vazbu, neboť ta stará nebyla k použití. „Zhotovila vazbu, která technologií i materiály odpovídá době vzniku rukopisu. Je z bukových desek potažených semišovou usní a doplněná dvěma sponami z mosazi,“ doplnila Hrbáčová.

Podle zástupce ředitelky Vědecké knihovny Olomouc Miloše Korhoně byla práce svým rozsahem ojedinělá. Přišla na zhruba 800 000 korun, o náklady se podělil Olomoucký kraj a ministerstvo kultury. „Po výstavě bude rukopis opět uložen v trezoru. Lidé si budou moci prohlédnout v digitální podobě iluminované stránky,“ uvedl Korhoň.

Opatovický misál měl původně 231 pergamenových listů, tedy 462 stran. Nyní 60 stran chybí. Dochovalo se i 25 malovaných iniciál. Podle odborníků byl misál určitě zhotoven v pražské dílně působící na dvoře Karla IV., kde vznikaly nejprestižnější rukopisy pro významné osobnosti, například pro kancléře Jana ze Středy či arcibiskupa Arnošta z Pardubic.

  • Opatovický misál ze 14. století zdroj: ČTK
  • Opatovický misál ze 14. století zdroj: ČTK

Misál je liturgickou knihou, která byla základní pomůckou pro sloužení mše v kostele. Je pojmenovaný podle benediktinského kláštera v Opatovicích nad Labem. Jeho historická hodnota je nevyčíslitelná. Vědecká knihovna opatruje i další vzácné středověké rukopisy včetně Bible olomoucké, Bible boskovické či Evangeliáře zábrdovického.

Výstava potrvá do 18. listopadu. Je další z řady restaurátorských výstav muzea, za něž získalo v roce 2009 nejvýznamnější ocenění v oblasti památkové péče - Cenu Evropské unie pro kulturní dědictví Europa nostra.