Medvědi od Kolína osiřeli, scenárista a režisér Břetislav Pojar zemřel

Praha - V pátek večer náhle zemřel filmový scenárista a režisér animovaných filmů Břetislav Pojar. Krátce před smrtí oslavil devětaosmdesáté narozeniny. Rodák ze Sušice začínal jako kreslíř v Ateliéru filmových triků. Jako animátor stál u zrodu proslulého studia Bratři v triku a nakonec čtyřicet let pracoval jako přední animátor a režisér Studia Jiřího Trnky.

O jeho smrti informoval jeho student a kolega, producent Michal Podhradský: „Cítil se dobře. Ještě jsme tento týden stihli s řadou jeho studentů oslavit jeho devětaosmdesáté narozeniny.“ Dodal, že Břetislav Pojar byl pro český animovaný svět naprosto zásadní postava. Začínal s panem Jiřím Trnkou vytvářet animovaný film jako nové médium.

Mezi jeho posledními díly byla třeba jedna z pohádek pro film Fimfárum 2. „Epizoda s lidožravými obry z pohádky o Palečkovi ve Fimfáru 2, kterou natočil ve svých 83 letech, se právem zařadila mezi vrcholné scény českého animovaného filmu posledních let,“ uvedla Michaela Mertová z Národního filmového archivu.

producent Michal Podhradský

„Pro mě osobně i pro celou naši animátorskou obec to byl velký symbol profesionální filmařiny a vzor,“ uvedl Podhradský. „Byl to člověk, který rozuměl, jak lidi fungují. Vždy byl o několik tahů napřed, věděl, co lidi udělají, a rozuměl svým divákům.“

Podle profesora animace Jiřího Kubíčka byl Pojar už od roku 1945 „pionýrem českého animovaného filmu“. „Ve světě byl slavný solitérními díly, jako byl například film Lev a písnička,“ dodal Kubíček, který s Pojarem v roce 1990 založil Katedru animované tvorby FAMU. „Na katedře učil až do minulého roku a vychoval animátory, kteří jsou dnes ve světě animace velice známí,“ doplnil.

Zemřel režisér a scénárista Břetislav Pojar (zdroj: ČT24)

Potkali se u Kolína, medvědi

Pojar si získal popularitu hlavně filmem Potkali se u Kolína nebo televizním seriálem Pojďte pane, budeme si hrát. Uspěl taky s filmem O skleničku víc nebo seriály Dášenka a Zahrada. Před čtyřmi lety dostal státní vyznamenání za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění. 

„Vymyslíte nějaký příběh, který je pro určité diváky, a přemýšlíte, jestli je pro děti nebo pro dospělé. A pak se ukáže, že je to třeba naopak. Když jsem udělal medvědy, tak to bylo nejdříve pro 18leté teenagery,“ prohlásil předloni v říjnu sám Pojar.

Datum pohřbu zatím nebylo oznámeno. Podle Podhradského by chtěli Pojarovi kolegové a přátelé uspořádat větší pietní akci, ale musejí se nejprve domluvit s Pojarovou rodinou žijící v cizině a s akademickou obcí.

Břetislav Pojar se narodil 7. října roku 1923 v Sušici. Prosadil se i v zahraničí, točil například filmy pro OSN a sklízel ceny na prestižních festivalech. Doma se mu o slávu postarali medvědi, kteří se potkali u Kolína. Roku 1988 si ho francouzský režisér Jean-Jacques Annaud přizval ke spolupráci na filmu Medvědi, aby vytvořil animované snové sekvence. V roce 2007 převzal Pojar na MFF v Karlových Varech z rukou herečky Renée Zellwegerové Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světovému filmu.

producent Michal Podhradský

„(Břetislav Pojar) Přišel s úplně jinou myšlenkou, která v animovaném filmu nebyla, byla to myšlenka humanismu.“

Pojar léta spolupracoval s Kanadským státním filmovým úřadem. Ceny převzal na mnoha festivalech. Mezi nimi i ty nejcennější - berlínského Zlatého Medvěda nebo Zlatou palmu z Cannes. Na zlínském filmovém festivalu pak obdržel cenu za celoživotní přínos filmu pro děti a mládež. Před čtyřmi lety ho vyznamenal i prezident Václav Klaus za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění.