Na západě Čech jazz nezná hranice

Plzeň - Jazz překračuje nejen geografické hranice, ale také hranice žánrů, ukazuje festival Jazz bez hranic, který v říjnu a v listopadu rozezní západ Čech. Sedmý ročník láká na hudbu, například v podání dvou nositelů Grammy, i na literaturu, divadlo a film.

Je tedy zřejmé, že Jazz bez hranic se nespokojí „jen“ s koncerty. Tomu odpovídají i novinky letošního ročníku. Jazzové dílny se rozrostly o workshop určený uskupením, která zpívají a capella. O své zkušenosti se s nimi podělí členové švédské skupiny The Real Group, která v české premiéře vystoupila na festivalu před rokem. Vrátila se prý kvůli zážitku z koncertu i kvůli pivu.

„Workshopu se zúčastní sedm skupin z celé republiky. Přijede dvacetičlenná liberecká vokální skupina Akcent, pardubický Sunday Sextet, Voxtet, Jezinky a Kriskroskvintet, který už slyšel zpívat i sám papež,“ vypočítal účastníky tvůrčí dílny Zdeněk Lahoda, člen pořadatelského plzeňského vokálního uskupení Hlasoplet. Všechny kursy jsou přístupné veřejnosti, která tak dostane příležitost nahlédnout „do kuchyně“ vokální hudby. Wokshop zakončí společný koncert všech účastníků.

Jazz přivábí Woodyho Allena i Jiřího Suchého

Další letošní novinkou je literárně-hudební večer, který propojí tvorbu plzeňských literátů s jazzovou hudbou v podání Inner Spaces s Davidem Dorůžkou, a to v kulisách výstavy futuristů v Masných krámech. Milovníky filmů Woodyho Allena potěší spolupráce Jazzu bez hranic s Filmovým klubem Plzeň, díky níž budou v kině Beseda promítány ukázky z filmu Sweet and Lowdown. Po projekci vystoupí Helmut Nieberle a Howard Alden, který pro film nahrál kytaru „ničemně sladkého“ Seana Penna.

Festival zahájí 17. října koncert saxofonisty Javiera Girotta a Pigeon Saxophone Quartetu v Návštěvnickém centru pivovaru. Vrcholem pak bude jako každoročně galakoncert ve Velkém divadle. Letos zde 10. listopadu zazáří francouzská zpěvačka Elisabeth Kontomanou, držitelka francouzské Grammy Les Victoires du Jazz, a East West European Jazz Orchestra TWINS 2012 s držitelem Grammy, Američanem Dennisem Rowlandem.

Dozvukem Jazzu bez hranic bude festivalové divadelní představení - swingový muzikál Divadla Semafor Hodiny jdou pozpátku s Jiřím Suchým a Jitkou Molavcovou. Dekadentní básník, praktická žena a spousta swingové muziky dorazí do Velkého divadla 26. listopadu.

Koncerty zahraničních i českých jazzmanů se uskuteční v Plzni, Rokycanech, Klatovech, Domažlicích, Hrádku u Sušice a německém Schönsee.

Vydáno pod