Panenko skákavá, Jan Spálený se nechal okouzlit kostelem

Praha - K letošnímu životnímu jubileu hudebníka Jana Spáleného právě vyšlo album Panenko skákavá, které nezaměnitelný bluesman natočil spolu s trumpetistou Michalem Gerou a svým synem Filipem Spáleným (tuba, baskytara) na památném místě, v poutním kostele Navštívení Panny Marie ve Skokách.

Název alba vychází z lidového rčení, které souvisí s barokním obrazem Panny Marie Pomocnice, který byl v 18. století původně namalován právě pro jmenovaný kostel.

„Muzikolog Petr Linhart se mě jednou zeptal, jestli vím, odkud pochází rčení 'panenko skákavá', protože jsem to nevěděl, dovezl mě do Skoků. Je to místo plné síly, přestože kostel chátral, scházeli se tam odjakživa poutníci. Nevím, jestli je to tím, že starci jsou senzitivní, ale mě to místo dojímá a začal jsem se tam vracet. Potom mě Petr prostřednictvím svého sdružení Pod střechou, které se snaží, aby ten kostel nespadl, nabídl, abych v menším obsazení udělal pro poutníky koncert,“ přiblížil vznik ojedinělého alba v rozhovoru pro pořad Kulturama na ČT24 Spálený.

Panenka skákavá přináší výběr písní jednak z repertoáru ASPM (Amatérského sdružení profesionálních muzikantů), které v různých obměnách existuje na domácí scéně již od roku 1984, ale muzikanti sáhli i k několika převzatým skladbám, např. píseň z dílny Toma Waitse Dnes opouštím přístav (Shiver Me Timbers) anebo Věřím v nás (I Believe in You) od Boba Dylana.

„Pro to zvláštní prostředí bylo nutné vytvořit zvláštní repertoár. Musel jsem se poohlédnout po písních, kde není zapotřebí rytmika, neboť v barokním prostoru, kdybychom bouchli do bubnu, tak se to tam bude valit ještě dnes,“ upozornil muzikant.

„Komorní sestava Jan Spálený (elektrické piano, kornet, zpěv), Michal Gera (křídlovka, trubka, zpěv), Filip Spálený (bezpražcová basová kytara, kontrabasová tuba) předvádí suverénní výkon, v němž je slyšet tichá radost z muzicírování, v němž se bluesové a jazzové vlny nenásilně přelévají. Výsledkem je vkusná nahrávka, která nechává prostor pro subjektivní přemítání,“ zhodnotil výsledek muzikolog Jiří Karban.

Jan Spálený (zdroj: ČT24)

Jan Spálený 4. prosince oslaví sedmdesátiny. Vystudoval Pražskou konzervatoř jako tubista u prof. Hozy. Od roku 1984 hraje se skupinou ASPM, kterou založil spolu s Petrem Kalandrou. Jeho jméno je také spojeno s Českým rozhlasem, kde pracuje jako hudební dramaturg a moderátor. Vydavatelství Supraphon chystá k tomuto jubileu vydání trojalba s jeho epickými skladbami, které dosud na žádném nosiči nevyšly.

Panenko skákavá - Interpret: Jan Spálený Trio

Skladby: 1/ Hotel Štístko blues, 2/ Suzanna, 3/ Dnes opouštím přístav, 4/ Jsi trochu povadlá, 5/ Zavolej jen moje jméno, 6/ Cínový vojáček, 7/ Znám tě málo, 8/ Sto tisíc modrých sluncí, 9/ Loudání, 10/ Bojlér blues, 11/ V ulicích je déšť, 12/ Skandál, 13/ Asi v tom bude nějakej háček, 14/ Mezi břehy, 15/ Věřím v nás

Vydavatelství: EMI, 1. 10. 2012

Vydáno pod