Vladimír Binar převzal Cenu Jaroslava Seiferta

Praha - Literární vědec, editor, spisovatel a překladatel Vladimír Binar převzal v úterý odpoledne v rezidenci pražského primátora prestižní Cenu Jaroslava Seiferta za rok 2012. Od roku 1986 ji udílí Nadace Charty 77. Porota ocenila jeho povídkový triptych Číňanova pěna.

„Je to pro mě velká čest, veliký dar a velké ocenění mé práce,“ řekl Binar po převzetí. Přesto podle svých slov netouží po velké slávě. Za uplynulých deset let vydal sedm knih, a jak tvrdí, má jich ještě několik rozdělaných.

Kromě oceněného souboru je autorem próz a veršů (Playback, Emigrantský snář, Hlava žáru), napsal knihu Čin a slovo o Jakubu Demlovi, vydal soubor díla literárního kritika Bedřicha Fučíka.

Malá sonáta měsíčního svitu

„Porota ocenila Vladimíra Binara jako autora textů, v nichž se básnická imaginace prolíná s vypjatou autenticitou a které představují i významné existenciální svědectví člověka této doby,“ řekl k výběru poroty zakladatel Nadace Charty 77 František Janouch.

Autor o knize mluví jako o malé mondscheinesonátě, sonátě měsíčního svitu. „Temná noci! Jasná noci!“ zní motto z pera básníka Karla Hynka Máchy, jímž všechny tři texty uvozuje. Tři různá dějiště příběhu, Tahiti, Prahu a Francii, spojuje jeden hrdina a měsíc - symbol lidského rození a umírání.

Vladimír Binar se narodil v roce 1941. Z politických důvodů nebyl po maturitě přijat na vysokou školu, a tak pracoval jako papírenský a betonářský dělník. Později vystudoval bohemistiku a filozofii na FF UK. Zprvu vyučoval na katedře literatury.

Zájem o dílo katolického bouřliváka Demla zajistil Binarovi výpověď. V době normalizace se živil jako překladatel a podílel se na samizdatové edici Rukopisy. Po sametové revoluci Binar nesouhlasil se vztahy mezi autory a nakladateli a trvalo deset let, než se rozhodl opět vydávat.

Překládá také z francouzštiny a od roku 1990 opět vyučuje na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK). Binar je patrně jediným českým spisovatelem, který velkou část svého života strávil ve Francouzské Polynésii.

Cena Jaroslava Seiferta se udílí od roku 1986 za vynikající slovesné dílo zveřejněné v posledních třech letech, případně i za dílo celoživotní. Laureáta vyhlašuje Nadace Charty 77 každoročně 22. září, v předvečer Seifertových narozenin. O udělení letošní ceny rozhodla porota pod vedením literárního historika a kritika Michala Bauera. Binar je 32. laureátem.

Reportáž Terezy Radvákové (zdroj: ČT24)