Zakázané hry dojímají i po letech

Cyklus Velikáni filmu tentokrát nabízí jedno z největších protiválečných dramat světové kinematografie, francouzský film oceněný Oscarem a Zlatým lvem Zakázané hry. Zřídkakdy předtím i potom byly pustošivé účinky války zobrazeny na filmovém plátně s tak otřesnou otevřeností. Film proto v roce 1953 – v době studené války – nesměl být veřejně promítán na festivalu v Cannes. Snímek uvede ČT2 19. 10. od 21:35 v původním francouzském znění s titulky.

Francie za druhé světové války: skupina utečenců se stala obětí nepřátelského leteckého útoku. O život přicházejí i rodiče malé Paulette (Brigitte Fosseyová). Děvčátko naštěstí velmi brzy najde nový domov v rodině chudého rolníka. Zde se spřátelí s malým Michelem, synem rodiny pěstounů. S dětskou nevinností vtahují malí hrdinové děsivé válečné události do svých her: zakládají hřbitov zvířat, na němž pohřbívají mrtvá zvířata, která opatřuje Michel, se vší pompou a s kradenými hřbitovními věnci, protože celý obřad během války absolvovali nesčetněkrát. Jednoho dne však svorná pohoda obou dětí náhle končí… 

Upoutávka na film Zakázané hry (zdroj: ČT24)

Ve Spolkové republice Německo byly Zakázané hry v nezkrácené verzi promítány teprve roku 1980. Film získal Zlatého lva na MFF v Benátkách roku 1952 a Oscara za nejlepší zahraniční film 1953. 

Zakázané hry / Jeux interdits - Hrají: B. Fosseyová, G. Poujouly, L. Hubert a další. Režie: René Clément.