Hitchcock byl brutální pomatenec, říká hvězda Ptáků

Praha – Kdo by neznal „tatíčka hororů“ Alfreda Hitchcocka? Všemi adorovaný filmař se stal námětem nového snímku Dívka, který líčí natáčení jeho téměř nejslavnějšího počinu Ptáci. Film uvede americká televize HBO, a zároveň ukáže, že Hitchcock nebyl pro všechny člověk hodný obdivu…

Alespoň ne pro herečku Tippi Hedrenovou, kterou režisér obsadil do hlavní role. Podle její verze jí sice Hitchcock pomohl při cestě za slávou, jakmile ale odmítla jeho návrhy, okamžitě se obrátil proti ní a její kariéru zlikvidoval. Snímek Dívka se však zabývá také samotným průběhem natáčení v 60. letech, které bylo pro mladou herečku naprosto neúnosné. 

V blondýnkách Hitchcock viděl ty „nejlepší oběti“. Ani v případě Tippi si nebral servítky a dával jí na vlastní kůži zakusit ty nejnáročnější úkoly. Světoznámou scénu, kdy na Hedrenovou útočí zdivočelí ptáci, musela absolvovat pětačtyřicetkrát. Hitchcock navíc nepoužil atrapy a nechal na hlavní hrdinku dorážet skutečné živé opeřence. 

Hvězda následně podlehla celkovému vyčerpání. Lékaři ji z otřesu dostávali několik dní. „Pořád na mě házeli ty ptáky. Nevím, jak jsem to zvládla. Bylo to hrozné,“ zavzpomínala po letech Hedrenová.    

Projekt z dílny Juliana Jarrolda se soustředí i na moment, kdy se před zákeřným ptactvem blondýnka skrývá v telefonní budce. Hitchcock se opět nerozpakoval použít živá zvířata, jež Tippi klovala do obličeje. Její filmová představitelka Sienna Millerová se tedy, jak se zdá, může jedině těšit, co jí kolega Toby Jones v podání Hitchcocka ještě vymyslí. 

Tippi Hedrenová
Zdroj: ISIFA/Steve Meddle

Milostné odmítnutí střídaly brutální požadavky 

Říkáte si, jak se doposud téměř neznámá osoba dostala do trháku, který zdravě děsil mnoha generací poté? Jednoduše – Tippi byla úspěšnou modelkou, když si ji Alfred vyhlédl v jedné reklamě a poté ji obsadil do Ptáků. 

HBO v Dívce zobrazuje, jak moc o pohlednou dámu filmař stál. Sliboval jí, že se kvůli ní všeho vzdá, což později Hedrenová potvrdila. Jeho dvoření ji ale příliš neuchvátilo, ba naopak: „Bylo to děsivé. Hrozná situace. Některé ženy by vyhověly, ale já jsem k nim nepatřila,“ řekla Hedrenová, které bylo v době natáčení Ptáků 32 let a už měla dceru, pozdější herečku Melanii Griffithovou. „Už jsem nebyla malá holka,“ dodala. 

Nápadníkovy požadavky byly prý brutální. Držela jazyk za zuby, protože se tehdy pojem „sexuální obtěžování“ rovnalo tabu. „Kdyby se to stalo dnes, byla bych velice bohatá,“ naznačuje případnou žalobu. 

Přes všechna traumata ale natočila s režisérem další snímek Marnie. A to jen z důvodu, že měla podepsaný kontrakt. Když smlouvu chtěla vypovědět, Alfred jí pohrozil devastací kariéry. A to později ostatně udělal. Ostatním režisérům, kteří o Tippi projevili zájem, Hitchcock řekl, že není k dispozici. Po dvou letech se na vycházející umělkyni pozapomnělo a hrála v nepříliš výrazných filmech.