Zitě Kabátové se splnilo přání: Odpočívá v pokoji na Vyšehradě

Praha - Zita Kabátová si prý přála spočinout k poslednímu odpočinku na Vyšehradském hřbitově, kde je pohřbena řada významných osobností. Urna s popelem jedné z posledních hvězd meziválečné éry československé kinematografie byla dnes na Vyšehradě uložena do hrobu nadace Život umělce.

Pietního aktu se zúčastnili kromě členů rodiny i zástupci Herecké asociace. Urnu ze zeleného skla se stylizovanými plameny položil na hrob hereččin syn Jiří. „Po hříchu se stává, že někdy i slavné osobnosti nemají místo posledního spočinutí důstojné jejich významu. A právě proto je tady Herecká asociace, aby umožnila těmto jménům být pospolu,“ uvedl prezident asociace Jiří Hromada.

Na pietním místě nadace Život umělce od konce 90. let nalezli klid herci Zdeněk Dítě, Vlasta Fabianová a Ljuba Hermanová, kapelník Karel Vlach, recitátorka Dagmar Sedláčková a operní pěvkyně Drahomíra Tikalová. Před sedmi lety také folková písničkářka Zuzana Navarová a letos na jaře herec, konferenciér a zpěvák Richard Antonín Strejka, známý například jako „šejk“ Peterka z komedie Cesta do hlubin študákovy duše.

Reportáž Anny Rackové (zdroj: ČT24)

Zita Kabátová zemřela 27. května ve věku nedožitých sta let. Na filmovém plátně a televizní obrazovce ztvárnila sedm desítek postav. Zahrála si po boku Vlasty Buriana, Jaroslava Marvana nebo Jana Pivce. „Všechno nechávala v sobě, a co mohla krásného, dávala dál. Nikdy ani jako matka, ani jako umělkyně netahala politiku a ošklivé věci do osobního života,“ zavzpomínal na Kabátovou její syn Jiří Zavřel.

Vydáno pod