Lucky Peterson naživo burácí i hladí

Americký kytarista a varhaník Lucky Peterson si může gratulovat – živé album Live at the 55 Arts Club Berlin překypuje energií i autentickým muzikantstvím. Aby toho nebylo málo, v jednom balení vychází současně tři DVD a dvě CD. A ještě něco: Lucky Peterson vystoupí záhy i u nás…

Od prvních hutných tónů Petersonových hammondek je jasné, že se jedná o vysokooktanovou záležitost – aby ne, Lucky Peterson je starý kozák a poprvé vystupoval již v šesti letech, a to hned ve slavné televizní show Eda Sullivana jakožto zázračné dítě. Měl tehdy velký rhythm&bluesový hit, který mu produkovala bluesová legenda Willie Dixon, autor takových bluesových standardů jako Spoonful, You Shook Me nebo I Ain't Superstitious.

A jak je krásně vidět z recenzovaného DVD/CD, obě cesty, jak bluesová, tak rhythm&bluesová, se v jeho tvorbě krásně zabydlely. Ostatně, právě živá alba jsou pro tenhle styl muziky ideálním prostředkem, jak si užít energii nabitého vystoupení. A že to v berlínském klubu řádně hučelo, na to můžete vzít jed.

Nahrávka je krásně čistá, zřetelná, zároveň však ne klinicky vydezinfikovaná, je z ní krásně slyšet, jak si muzikanti i obecenstvo užívali každičkou kytarovou vyhrávku, každý akord varhan, každičkou notu – je tedy jen dobře, že na albu je nabídnuto kompletní vystoupení, včetně potlesků.

Repertoár tvoří z větší části původní kompozice, a to jak samotného pana kapelníka, tak jeho ženy Tamary, která obstarává zpěv, doplněny jsou pak bluesovou klasikou, jako třeba již zmíněnou You Shook Me Willie Dixona. Petersonovo podání je jiné, než jak je známe z těžkotonážních verzí Jeff Beck Group či z debutového alba Led Zeppelin. Je spíš ztišenější, uvolněnější a plné vtipných dialogů s nažhaveným publikem.

Lahůdkou je bluesová směska, v níž dostanou příležitost se náležitě předvést nejen kapelník, ale i celá kapela. A podobně uvolněný, ale současně nadupaný je i zbytek. Takže: Pokud budete mít 17. listopadu cestu do Šumperka, nenechte si vystoupení Lucky Petersona ujít – zahraje zde na závěrečném koncertě festivalu Blues Alive.