Nejslavnější český krtek opět na obrazovce

Praha – Když v roce 1956 začal připravovat výtvarník a režisér Studia Bratři v triku Zdeněk Miler vyprávění o tom, „jak krtek ke kalhotkám přišel“, netušil, že se pod jeho rukama rodí jeden z nejoblíbenějších hrdinů animovaného filmu pro děti. Pětapadesát let, které letos od vzniku krtečkových příhod uplynou, a zároveň blížící se devadesáté výročí narození Zdeňka Milera připomíná Česká televize večerníčkovou sérií O krtkovi. První díl se na obrazovkách objeví dnes v 18:45 na jedničce.

Málomluvný krtek se těší oblibě nejen u českých dětí, jak dokázalo i jeho představení na EXPO 2010 v Šanghaji. O tom, že jeho animované příhody budou bez komentáře, se rozhodlo už při výrobě druhého dílu Krtek a autíčko (1963). Na oblíbenou večerníčkovou postavičku přišel její autor náhodou.

"Byl jsem požádán, abych nakreslil na zakázku příběh o výrobě plátna. To jsou samé stroje a nic pro děti. Tam musí být nějaká figurka, která bude celý děj provázet, přemýšlel jsem… Chtěl jsem vymyslet něco nového, co ještě nikdo nedělá, ale vůbec mi to nešlo,„ vypráví Miler. “Říkal jsem si, že se půjdu projít do lesa a buď na něco přijdu, nebo to vzdám. Šel jsem do lesa a na nic jsem nepřišel. Byl jsem zničený. A když jsem vylezl na louku, zakopnul jsem o krtinu. Tak jsem si řekl: 'Jé, to je nápad, krtek!'"

Hned první příběh – Jak krtek ke kalhotkám přišel – z roku 1956 se setkal s úspěchem nejen u diváků, ale i u členů festivalových porot. Z filmového festivalu v Benátkách si přivezl dvě hlavní ceny a krátce poté k nim přidal i velkou cenu festivalu v Montevideu. Příběhy o krtkovi natáčel Miler podle vlastních námětů i podle námětů renomovaných autorů, jedním z nich byl i spisovatel Ivan Klíma. Diváci zatím znají čtyřicet krátkých snímků a i tři půlhodinové filmy: Krtek ve městě (1982), Krtek ve snu (1984) a Krtek filmová hvězda (1988).

„Dostalo se mi velké radosti i cti být se Zdeňkem Milerem téměř denně,“ vzpomíná dramaturg večerníčku Miloš Zvěřina. „Při jednom našem pracovním setkání mi pan režisér daroval originál návrhu známého loga studia Bratři v triku, kde vznikalo i mnoho oblíbených a úspěšných kreslených seriálů pro večerníček. Mám ho ve své pracovně na Kavčích horách, abych nezapomínal na kontinuitu slavné české školy animace.“

V té má Zdeněk Miler (* 21. února 1921 v Kladně), scenárista, animátor, výtvarník a režisér, určitě své místo. Dětský svět obohatil o mnohé půvabné hrdiny kreslených filmů a seriálů: O štěňátku (1960), O nejbohatším vrabci na světě (1961), Sametka (1967), O cvrčkovi (1977) a mnoho dalších. Dodnes umělecky ceněným Milerovým filmem je jeho první samostatný projekt O milionáři, který ukradl slunce (1948) na motivy básně Jiřího Wolkera. Miler vystudoval Grafickou školu a Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze. Od roku 1942 pracoval jako kreslíř Baťova filmového studia ve Zlíně. O tři roky později přešel do studia Bratři v triku, které vedl Jiří Trnka. Je autorem známého firemního loga, tři kudrnatí kluci v námořních tričkách zdobí mnohé ceněné české animované filmy.

Vydáno pod