Česká architektura jako šňůra perel

Praha - Architektonické stavby, které jsou sice malé rozměrem, ale významné uměleckým zpracováním či svým nezvyklým příběhem, shromáždili autoři publikace Drobné perly české architektury. Výpravnou knihu, která v těchto dnech vychází v nakladatelství Titanic, doprovází výstava v Národním technickém muzeu, která potrvá od 2. listopadu do 31. března 2013.

Výběr „perel“ zahrnuje všechny kraje a oblasti naší vlasti včetně Prahy, časové období od prehistorie po dnešek a pestrou škálu typů drobných církevních, šlechtických, lidových i městských staveb včetně infrastruktury, od kaplí a oltářů k industriálním památkám přes kašny a garáže, zastávku autobusu nebo kolotoč, repliku funkcionalistické kavárny, mosty, arkýře, brány, tunel, bunkr, včelín, chaty i vily, zahradní pavilony i hřbitovní stavby typu márnice, karner či krematorium, Boží hroby a Boží muka, městské osvětlení, vodárny, větrný mlýn i vinné sklepy, kryptu, menhir, pomníky, morový sloup či útulek pro snowbordáře a mnohé další.

  • Drobné perly české architektury zdroj: NTM
  • Drobné perly české architektury zdroj: NTM

„Cílem autorů, kteří se snaží eliminovat ve všech bedekrech omílané skvosty a podpořit věci na okraji zájmu, je popularizovat architekturu a podpořit její fanoušky v hledání, jak jí porozumět v širších souvislostech, jak se na ni dívat a chápat její historické poselství i současné snahy o jinakost,“ říká editorka knihy Yvonna Fričová.

Expozice je postavená na barevných fotografiích Pavla Friče, které stejně jako v knize doplňují rýmované postřehy architekta a popularizátora architektury Davida Vávry a krátké medailonky historika umění Jiřího Kotalíka, nabité fakty a kulturními a historickými souvislostmi. Tvůrci publikace a výstavy jsou dlouholetí přátelé, které před lety spojila práce na knize Obrazy z dějin české architektury.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)