Troufnete si? Festival náročného diváka začíná

Brno – Festival pro náročného diváka Visions Of Light se pošesté hlásí o slovo. Filmové skvosty, které divákům většinou unikaly, najdou ode dneška po tři dny svůj dočasný domov v kině Art. A důvod potenciální návštěvy? Protože vizím se neubráníš…

Všechny uvedené snímky se podle pořadatelů vyznačují vysokou uměleckou hodnotou, originalitou i vizuální působivostí. Velký počet z nich se navíc v Česku nepromítal. Když už, tak akorát pro minimální počet diváků nebo v horizontu vzdáleném mnoho let. 

„Naším cílem je, stejně jako v minulých letech, projekce filmů, jejichž obsahová i formální podoba předstihla dobu svého vzniku, má stálou platnost a jejich tvůrci se leckdy přes původní odmítání stali klasiky a ikonami,“ přiblížil organizátor Petr Šoupal. 

Program okupují například díla Johna Hustona, road movie Alice v městech Wima Wenderse či Stroszek Wernera Herzoga. Sobotní zakončení bude patřit také hudbě – filmové zpracování alba Let England Shake oslavované písničkářky PJ Harvey patří k festivalovým skvostům. 

Na diváky navíc čeká ještě tematická výstava filmových plakátů. „Stejně jako v minulých letech máme připraveny ke všem snímkům lektorské úvody,“ dodal Šoupal. Kompletní program naleznete na oficiálních webových stránkách události.