Zvěstování

Pražská Národní galerie vystavuje mnoho děl malého formátu, přesto však půvabných a neméně významných. Jedním z nich je Zvěstování Panně Marii, událost, jež je líčena nejenom v Lukášově a Matoušově evangeliu. Obraz je patrně jihočeského původu a pochází z produkce pozdně krásnoslohého malířství, tedy z období 15. století. Mnohem důležitější jsou ale vazby na nizozemský realismus, jenž se zcela nově dívá na věci viděné. Předměty a postavy zachycuje realisticky, s téměř fotografickou přesností. Podrobnosti o symbolické roli zobrazených atributů i další zajímavosti dnes přinese kurátor Ondřej Faktor.

Ondřej Faktor je kurátorem pro edukační činnost Sbírky starého umění Národní galerie v Praze (klášter sv. Anežky České, expozice středověkého umění v Čechách a střední Evropě). V centru jeho odborného zájmu je středověké umění, zejména pak gotické malířství - nástěnné, ale i deskové. K 650. výročí narození krále Václava IV. uspořádal přednáškový cyklus Krásný sloh, spolupracoval též na přípravách k výstavě Rožmberkové, jež probíhala ve Valdštejnské jízdárně.

Národní galerie v Praze nikdy nezavírá - Zvěstování (zdroj: ČT24)

Cyklus Národní galerie nikdy nezavírá pokračuje tradičně v neděli 11. listopadu. Kurátorka Štěpánka Chlumská pohovoří o Zlíchovském retáblu. Všechny předešlé díly naleznete zde.

Vydáno pod