Hrdý Budžes na ČT

Příbram – „Hrdý Budžes nebyl ani indián, ani partyzán. Hrdý Budžes je jen – a hrdý buď, žes. To je ještě horší, než kdyby to byl komunista…“ Česká televize dnes ve 20:20 odvysílá na druhém programu záznam divadelní adaptace bestselleru Ireny Douskové s Bárou Hrzánovou v hlavní roli. Pohled na husákovskou normalizaci očima Helenky Součkové, žákyně druhé třídy v Ničíně, dodnes oceňují čtenáři, diváci i kritici – Hrzánová byla oceněna Thálií 2003 za mimořádný ženský jevištní výkon v roli Helenky.

Když v roce 1998 poprvé vyšla útlá knížka Ireny Douskové s poněkud tajuplným názvem Hrdý Budžes, málokdo tušil, jak velké popularity dosáhne. Příběhy Helenky Součkové, devítileté holčičky trpící hloubavostí a nadváhou a potažmo i nastupující husákovskou normalizací, se odehrává v tehdejší stranické baště – uranové Příbrami. Bylo proto logické, že právě příbramské Divadlo A. Dvořáka uvedlo Helenčiny příběhy na divadelní scénu.

Helenka diváky zkoumavým i naivním pohledem osmiletého dítěte sugestivně provází tragikomickými roky normalizace, tak jak se na počátku 70. let promítala do světa dětí i dospělých. Na pozadí prostředí školy a divadla v jednom nejmenovaném okresním městě se odvíjí sled komických příhod, trapných zážitků, drobných i větších neštěstí, které malá Helenka nejen prožívá, ale zároveň je s bezprostředností svému věku vlastní hodnotí a komentuje.