Drahoušku, jsem schizofrenik

Alfred Hitchcock a romantika? To spojení nejde dohromady. A co „romanticky laděný thriller“, to už zní líp, že? Cyklus Velikáni filmu směle pokračuje v krasojízdě s druhým Hitchcockovým snímkem Rozdvojená duše. ČT2 jej uvede ve 21:40.

Láska dvou lidí z oboru psychiatrie a psychoanalýzy může být sama o sobě dost komplikovaná. Jakmile se k tomu ale přidá ztráta paměti, na niž se nabalují lži, nebo snad dokonce obvinění z vraždy, stává se ze vztahu doslova horor. 

Ústav psychiatrie v Green Manors potřebuje nového ředitele. Stávající Dr. Murchison totiž odchází do důchodu a je jasné, že instituci nenechá bez dozoru. Dr. Anthony Edwards však s sebou na místo ředitele přináší i nemalé potíže. A rozhodně nejde jen o to, že se do něj hned během prvního dne zamiluje mladá a krásná, ale poněkud citově uvadlá psychoanalytička Constance Petersonová. 

Edwards totiž trpí amnézií a zřejmě není tím, kdo měl ve finále stanout v čele ústavu. Ale kam se tedy poděl právoplatný nástupce Dr. Murchisona? Policie má jasné podezření, v němž hraje Edwards nelichotivou roli. A právě jeho schizofrenie je klíčem k vraždě, kterým musí někdo chytře pootočit… 

Ukázka z filmu Rozdvojená duše (zdroj: ČT24)

Romanticky laděný thriller natočil Hitchcock podle scénáře Bena Hechta. Filmu dominují snové sekvence a momenty šílenství. Režisér klade důraz i na sílu psychoanalýzy, která fascinovala už mnoho velikánů před ním. Bizarní surrealistický sen schizofrenního hrdiny pomáhal vytvářet malíř Salvador Dalí. 

Alfred Hitchcock - Rozdvojená duše
Zdroj: ČT24/ČT

Jako vždy si hororový matador dával záležet na hereckém obsazení ústřední dvojice. Ingrid Bergmannová a Gregory Peck byli trefou do černého, stejně jako představitel ruské herecké školy v Americe, Michael Chekhov – ten ztvárnil úlohu Dr. Alexandera Brulova. Pečlivé vybírání se vyplatilo, snímek získal i Oscara.

Gregory Peck a Ingrid Bergmanová v americkém thrilleru oceněném Oscarem (1945). Dále hrají: L. G. Carroll, M. Chekhov, J. Emery a další. Režie Alfred Hitchcock