Javier Bardem dostal hvězdu na Hollywood Boulevardu

Los Angeles - Na hollywoodském chodníku slávy přibyla další hvězda. Jejím majitelem je španělský herec Javier Bardem. Ceremoniál se konal den před premiérou poslední bondovky Skyfall, ve které herec ztvárnil jednu z hlavních rolí. Zatím poslední hvězda na Hollywoodském Boulevardu před divadlem El Capitan má číslo 2484.

„Vždycky jsem si přál být herec. A teď tady stojím a mám hvězdu na chodníku slávy. Je to velká čest a zároveň něco skoro neuvěřitelného,“ uvedl během ceremoniálu Bardem. V poslední době zářil především v rolích padouchů. Svou temnou stránku odkrývá i v poslední Bondovce režiséra Sama Mendese Skyfall.

Brando a Burton této generace

„Když nakráčel do studia Pinewood, nikdo ho nepoznal. Před kamerou se ukázal s novým účesem, jiným výrazem. Já řekl: 'akce' - a on nic neudělal. Prostě se jen díval do kamery jako někdo úplně jiný. Všechen svůj herecký talent ukázal v jediném výrazu. On je pro mě součástí velké tradice, patří mezi herce typu Marlon Brando nebo Richard Burton. On je vlastně takový Brando a Burton této generace,“ chválí Bardema Mendes.

Hvězda Javiera Bardema
Zdroj: ČT24/Sipa - USA/Isifa

První větší roli získal ve dvaceti letech v rodném Španělsku, kde se proslavil ve filmech Pedra Almodóvara. Na mezinárodní scénu prorazil v roce 2000 rolí kubánského spisovatele Reinalda Arenase ve snímku Než se setmí Juliana Schnabela. O pár let později si odnesl sošku Oscara za roli psychopatického zabijáka ve snímku Tahle země není pro starý, který natočili Ethan a Joel Coenovi podle románu Cormaca McCarthyho.

Kritika vysoce ocenila i jeho výkon ve filmu Biutiful režiséra Alejandra Gonzálese Iňarritu. Bardem se stal nejlepším hercem roku 2010 na filmovém festivalu v Cannes. Jeho konfliktní narkoman Uxbal mu vynesl i nominaci na Oscara za hlavní roli. Byl to první moment v oscarové historii, kdy nominaci získal herecký výkon odvedený celý ve španělštině.

Reportáž Evy Spáčilové (zdroj: ČT24)