Čtyřlístek ve službách pošty

Praha - Fifinka, Bobík, Pinďa a Myšpulín se na známkách České pošty už objevili, nově na nich ale propagují „svůj“ celovečerák. První české filmové známky zviditelňují animovaný snímek Čtyřlístek ve službách krále, v němž si hrdinové populárního komiksu „zahrají“.

Čtveřice z Třeskoprsk se před dvěma lety objevila na prvních „samolepících“ známkách, navíc s písmenkovým označením nominální hodnoty. Česká pošta teď přišla s pokračováním, poprvé tematicky orientovaným na český film. Kromě oblíbené čtveřice jsou na nich i jejich filmoví partneři - král a císař Rudolf II., v době jehož vládnutí se děj částečně odehrává, a jeho věrný lev Aurix I.

Známky dnes v Praze představili producent Miloslav Šmídmajer, spoluautorka námětu a scénáře Hana Lamková a výtvarník Jaroslav Němeček. Ten prý na filmovou verzi Čtyřlístku myslel už při zrodu tohoto komiksu před 40 lety. „Figurky jsem tehdy kreslil s tímto záměrem - proto také mají jen tři prsty a palec, jak tomu u animovaného filmu bývá. Léta utekla jako nic, ale jsem rád, že jsem počkal,“ přiznal.

Ve filmu Čtyřlístek ve službách krále dodělávají tvůrci v čele s režisérem Michalem Žabkou v těchto dnech poslední dabing. Hlasy animovaným postavičkám propůjčí například Ondřej Brzobohatý, Tereza Bebarová, Bohdan Tůma, Václav Postránecký, Vladimír Javorský a Ivan Trojan.

Ve vydavatelství Čtyřlístek se připravuje komiksový přepis filmového scénáře, který se objeví na trhu před Vánoci. „Naší snahou bylo, aby ta animace vypadala jako kreslená, i když vznikala na počítačích. Kombinovali jsme ji s kresleným pozadím,“ uvedl režisér k projektu, který vzniká čtyři roky s rozpočtem 30 milionů korun.

Animovaný příběh Čtyřlístku se začne promítat koncem ledna příštího roku. Dřív než na plátně se komiksové postavičky objevily na mincích. Raritním platidlem, které na jedné straně zobrazuje britskou královnu a na druhé tuto čtveřici, je možné skutečně platit, ovšem až na Cookových ostrovech v Tichém oceánu, kde je mince v limitované sérii jednoho tisíce kusů registrována národní bankou.