Docela malé divadlo: Orten, Zábrana a hlavně Mirek Kovářík

Litvínov - Divadla malých forem dosáhla v šedesátých letech věhlasu nejen v tehdejším Československu, ale i v Evropě a v Americe. V Litvínově nyní začala výstava k padesátému výročí vzniku Docela malého divadla. Hlavním hostem byl básník a spisovatel Miroslav Kovářík, který divadlo zakládal. Litvínov se výstavou přihlásil k celostátnímu festivalu Den poezie.

Docela malé divadlo vzniklo pod názvem Divadlo hudby a poezie již roku 1959. Působilo v litvínovské hudební škole v čele s Ladislavem Trčkou. V roce 1962 se uměleckým vedoucím stal Miroslav Kovářík, přičemž soubor změnil název a i repertoár. Během několika let se divadlo stalo pojmem a konkurovalo i pražskému Semaforu.

Hry inscenovaly texty básníků Jiřího Ortena, Jana Zábrany, Jiřího Koláře, Ivana Blatného, Ivana Diviše a Ivana Slavíka. Hostem bývali Jaroslav Hutka, Karel Kryl, který tehdy bydlel v nedalekých Teplicích, i dvojice Vodňanský - Skoumal nebo Hapka - Rada.

Jeden titul po druhém v zakázané zóně

Tehdejšímu režimu ovšem nebyl po chuti výběr jednotlivých her. Po roce 1968 mělo divadlo rostoucí problémy s cenzurou a roku 1970 se rozpadlo. „Byli jsme v podstatě zakázaní, jeden titul po druhém se dostával do zakázané zóny,“ vzpomíná Kovářík.

Po více než čtyřiceti letech se nyní sešli příznivci divadla a několik jeho zakládajících členů. Během vernisáže se hrály i scénky staré padesát let. „Je to takové odlehčení pro mne, pro mou duši i pro moje srdce,“ uvedla zakládající členka Helena Cellerová. Miroslav Kovářík říká: „Nečekal jsem, že se toho dožiju, abych to řekl trochu pateticky, a je mi dobře.“

Nesporný umělecký přínos ocenilo i vedení města, kterému Miroslav Kovářík věnoval veškeré materiály na výstavu. „Čestné občanství získal před osmi lety u příležitosti svých sedmdesátých narozenin,“ připomněl starosta Litvínova Milan Šťovíček.

Výstava o Docela malém divadle potrvá v budově městské knihovny v Litvínově až do třináctého prosince.

Reportáž Petra Baraňáka (zdroj: ČT24)