Festival Janáček Brno připomene i Josefa Berga

Brno - Norimberská inscenace opery Věc Makropulos nebo Káťa Kabanová v podání operního domu z Maastrichtu, to jsou hlavní lákadla bienále Janáček Brno 2012, které začíná právě dnes. Kromě Janáčka je letos na festivalu věnována větší pozornost dílu významného brněnského skladatele Josefa Berga. Na programu přehlídky jsou tři Bergovy opery a také jeho smyčcový kvartet. Festival Janáček Brno potrvá od 16. do 25. listopadu.

První z osmnácti inscenací Janáčkových oper, které festival Janáček Brno 2012 nabídne, je Osud, dílo, které Janáček nikdy neviděl. Nebyl prý spokojen s dramaturgií. Poprvé tak byla opera uvedena až třicet let po autorově smrti. Vypráví o vztahu skladatele Živného a jeho dívky Míly.

„Festival Janáček Brno 2012 je zaměřen na hudbu Brna nebo hudbu v Brně, a tedy hlavně na Janáčka a jeho žáky a žáky jeho žáků do současnosti. Chceme ukázat, jak Janáčkova skladatelská stopa v Brně funguje,“ vysvětlil dramaturg a muzikolog Jiří Zahrádka.

Reportáž Filipa Zdražila (zdroj: ČT24)

„Jako jeden z vrcholů letošního ročníku považuji inscenaci Věc Makropulos v podání Staatstheater Nürnberg v režii jednoho z nejvýznamnějších divadelníků současnosti, Roberta Carsena, a pod taktovkou Marcuse Bosche“, uvedl Daniel Dvořák, ředitel Národního divadla Brno a dodal: „Je naší ambicí, aby se Brno stalo synonymem pro Janáčka podobně jako Salzburk pro Mozarta nebo Bayreuth pro Wagnera a výběr umělců a souborů, kteří na tomto festivalu vystupují, tomuto cíli také podřizujeme.“

Dalším vrcholem festivalu je bezesporu inscenace opery Leoše Janáčka Káťa Kabanová v režii Harryho Kupfera, kterou v Brně předvede nizozemská Opera Zuid z Maastrichtu. Za dirigentským pultem uvidíme předního evropského dirigenta brněnského původu Stefana Veselku. Pozornosti neujde ani koprodukční inscenace opery Ericha Wolfganga Korngolda Zázrak Heliany, kterou připravilo Národní divadlo Brno spolu s Pfalztheater Kaiserslautern.

Bergovu dílu náleží zejména druhý den přehlídky.„Berg je bezesporu jeden z nejzajímavějších skladatelů druhé poloviny 20. století,“ upozornil Zahrádka. V podvečer zazní ve foyer Janáčkova divadla hudba z oper Eufrides před branami Thymén a Johannes doktor Faust v podání Orchestru Berg a v režii Arnošta Goldflama.

Ve stejný den pak studenti Janáčkovy akademie múzických umění v Divadle na Orlí uvedou operu Evropská turistika. V neděli 18. listopadu zahraje Miloslav Ištvan Quartett Bergovu skladbu pro smyčcové kvarteto.

Josef Berg (1927 až 1971) jako skladatel zpočátku vycházel z díla Leoše Janáčka, později si vytvořil osobitý styl. Psal komorní opery, orchestrální skladby i scénickou hudbu, věnoval se také literární tvorbě.

Ctitelům Bergova díla se shodou okolností nedávno podařilo vypátrat urnu s jeho ostatky. Po zrušení skladatelova hrobu byla uložena v kolumbáriu brněnského Ústředního hřbitova. Jiří Zahrádka však doufá, že se pro Josefa Berga nyní podaří vytvořit čestný hrob."