Lodžské ghetto je v Sudetech 2012

Ústí nad Labem - Jak funguje mechanismus zla? Jak to souvidí s moderní společností? I tak se ptá nová divadelní hra pro jednoho herce Chudí v Lodži. Představuje život v židovském ghettu za války: v Činoherním studiu v Ústí nad Labem vznikla na motivy knihy Steva Sem-Sandberga. Představení s Jaroslavem Achabem Haidlerem v jediné roli má premiéru 17. listopadu na Festivalu Sudety '12. Nová inscenace nahradí v programu divadla slavné představení Pan Theodor Mundstock.

Autoři představení se inspirovali stejnojmenným románem, který napsal v roce 2009 švédský spisovatel Sem-Sandberg. Hlavní postava, žid Adam, provede diváky zákony přežití v lodžském ghettu, kde se za druhé světové války na méně než čtyřech čtverečních kilometrech plochy tísnilo více než 164 tisíc Židů.

„Inscenace bude reflektovat fungování mechanismu zla, který stavěl na využití struktur a takzvaných výdobytků moderní společnosti,“ uvedl dramaturg představení Vojtěch Bárta, který se společně s Haidlerem podílel i na scénáři a režii. Představení ukáže i kontroverzního židovského starostu ghetta Mordechaje Chaima Rumkowského.

I ti nejmocnější z Židů byli jen loutkami

Bárta: „Z dochovaných dokumentů a svědectví jasně vyplývá, že i ti nejmocnější z Židů byli jen loutkami zcela podřízenými organizované struktuře průmyslu smrti a nucenými tak řešit ta nejnezáviděníhodnější morální dilemata.“ Představení přirovnal k jevištní meditaci nad poměrem lidské svobody a moci, morálky a života, smrti a lži, rozumu a strachu.

Nová inscenace v programu Činoherního studia nahradí jiné monodrama se židovskou tematikou a Haidlerem v hlavní a jediné roli. Po 28 letech 9. listopadu skončilo představení Pan Theodor Mundstock. Hra vznikla v roce 1984 v Brně a v ústeckém Činoherním studiu se hrála bezmála dvěstěkrát.

Premiéra dramatu Chudí v Lodži byla zařazena na program Sudetského dne, který je součástí Festivalu Sudety '12. Komponovaný program zahrnuje autorské čtení básníka a držitele ocenění Magnesia Litera za poezii Radka Fridricha, vernisáž ústeckých fotografií Adolfa Čejchana, přednášku historika Martina Krska či sobotní chvilku poezie dramaturga představení Chudí v Lodži Vojtěcha Bárty. Premiéra začne v 19:00.