Adam Plachetka koncertuje v Rudolfinu

Praha - Jeden z nejúspěšnějších českých operních pěvců, basbarytonista Adam Plachetka, natočil své první album. Sedmadvacetiletý sólista Vídeňské státní opery zvolil Händlovy árie. Společnou nahrávku s Czech Ensemble Baroque představil v Rudolfinu.

Návraty s kufrem domů se podaří Adamu Plachetkovi jen několikrát do roka. V angažmá ve Vídeňské státní opeře, o kterém marně sní většina zpěváků, je zatím třetí sezónu, ale zpíval už v osmnácti operních inscenacích. „Je to tvrdá škola, která ale zároveň přinese plody do budoucna,“ věří Adam Plachetka. 

Mužný basbaryton ale hlavně velký talent dostal Adama Plachetku na prkna nejslavnějších operních domů. Za sebou má i svůj letošní debut v londýnské Královské opeře Covent Garden. „Myslím si, že důležitější je, jak člověk práci dělá, než kde ji dělá,“ vyslovuje své krédo Adam Plachetka.

Rád zpívá Mozarta a Handla. A právě jeho árie si vybral i na své první album. „Händl byl prostě hitmaker. Je to podobné jako u Mozarta, je tam něco, co v lidech probouzí radost,“ říká Adam Plachetka. 

Ihned po koncertu v pražském Rudolfinu se Adam Plachetka vrací zpět na prkna Vídeňské státní opery. Na jaře ho čeká další světový debut ve Spojených státech. Co bude zpívat? Bachovu Mši h moll.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)
Vydáno pod