Středy na AVU: Výstavy a galerie za časů bez kurátorů

Středy na AVU, cyklus přednášek pro veřejnost na Akademii výtvarných umění v Praze, pokračují i v zimním semetru 2012/2013, věnované jsou kurátorství. A pokračují také přímé přenosy přednášek na webu ČT24. Prvním příspěvkem cyklus 21. 11. otevřela Ludmila Vachtová. Téma zní: Bylo nebylo. Výstavy a galerie za časů bez kurátorů. Nevědecká dvoujazyčná retrospektiva. Záznam je k dispozici v tomto článku.

Anotace: Přednáškový cyklus o kurátorství zahájila performance kurátorky, kritičky a historičky umění Ludmily Vachtové, která žije ve Švýcarsku. V 60. letech působila v pražských galeriích současného umění a spolupořádala sochařské výstavy v Liberci. Napsala první monografii Františka Kupky; od 70. let publikuje výtvarné kritiky v němčině. Vyprávění o tom, jak se dělaly výstavy v 60. letech, doplňuje srovnání s její pozdější švýcarskou zkušeností. Moderují: Ondřej Chrobák, Terezie Nekvindová, Barbora Špičáková.

Středy na AVU - Ludmila Vachtová: Bylo nebylo (zdroj: ČT24)

Kde a kdy: Aula Akademie výtvarných umění v Praze (3. patro), U Akademie 4, Praha 7; vždy od 18:00. Pořádá VVP AVU.

Následuje: 12. 12. přednáška Jiřího Valocha a Barbory Klímové nazvaná Art is here now. Rozhovor nad archivem 60.80. let.

Záznamy všech dosavadních přenosů z cyklu Středy na AVU najdete na následujícím odkazu: