Láska je krásná věc, ale prachy si za ni nekoupíš. Nebo naopak?

Olomouc - Láska a peníze - alfa a omega našich životů v mrazivé komedii britského dramatika Dennise Kellyho a také na jevišti Moravského divadla Olomouc. Hru o osudu jednoho manželského páru uvede 23. listopadu v premiéře.

„Láska a peníze je hra, která prostřednictvím silného a rafinovaně komponovaného příběhu pojednává o tom, jak dnes lidé zápasí se svými životními hodnotami a jak obtížné je rozhodnout se, zda prioritou je láska, či finance a majetek,“ podotýká ke hře režisér Mikoláš Tyc. Hlavním tématem hry je podle něho hledání štěstí. „Někteří si myslí, že ho najdou v lásce, pro jiné je lákavější materiální svět. My se snažíme říct základní věc, a sice že nejdůležitější je láska. Vystupujeme ale věcně a civilně,“ upozornil.

Hlavními hrdiny je mladý manželský pár David a Jess, který trápí dluhy zapříčiněné Jessinou zálibou v nakupování. David by si přitom rád pořídil nové auto. Nakonec najde nezvyklé řešení, jak se ze zapeklité situace dostat. „Příběh manželské dvojice není vyprávěný chronologicky. Začínáme tím, co se stalo úplně na konci, a vracíme se na začátek. V průběhu hry sledujeme také další postavy, které se kolem ústředního páru objevují. Každá situace přidává střípek do mozaiky osudů Davida a Jess. Příběh se tak zajímavě vrství a nabízí komplexnější obraz dnešní společnosti,“ říká Tyc.

  • Láska a peníze / Jaroslav Krejčí, Ivana Plíhalová autor: Luděk Peřina, zdroj: ČTK
  • Láska a peníze / Tereza Richtrová, Jiří Suchý z Tábora autor: Luděk Peřina, zdroj: ČTK

Vše se odehrává v atypické scéně, kterou vytvořil Španěl Eufrasio Lucena-Muñoz. „Oceňuji, že scéna není popisná a ilustrativní. Neukazujeme pokojíček, kancelář či vanu, oprošťujeme se od reality, prostor má magickou schopnost se přetvářet a pobízí divákovu fantazii,“ domnívá se Jiří Suchý z tábora, který hraje Davida. V dalších rolích se představí Lenka Kočišová, Ivana Plíhalová, Jaroslav Krejčí nebo Tereza Richtrová. 

Lásku a peníze uvede Moravské divadlo poprvé 23. listopadu, nejbližší reprízy jsou plánovány na 3. a 11. prosince.